ŽESTOKI PROSVJEDI

OPĆA POBUNA U SVJETSKOJ PRIJESTOLNICI GRIJEHA Ne smetaju im dileri, prostitutke, pijanci i narkomani, sad su pronašli novog neprijatelja

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.11.2018. u 10:45

A woman argues with demonstrators during a protest against migrants who are part of a caravan traveling en route to the United States, close to a sport center that is currently used as a temporary shelter for them, in Tijuana, Mexico November 18, 2018. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins - RC11AB0FF700
Carlos Garcia Rawlins / REUTERS

 

Stotine stanovnika grada meksičkog grada Tijuane na granici s SAD-om izašlo je na ulice prosvjedujući zbog dolaska tisuća migranata koji pokušavaju ući u SAD, piše BBC.

Pozivaju migrante da napuste Tijuanu. Ti su migranti dio velike karavane iz srednje Amerike, koji kroz Meksiko putuju prema SAD-u, gdje žele zatražiti azil. Kao odgovor na njihov dolazak, SAD i Meksiko su pojačali osiguranje na svojim granicama.

BBC video screenshot

Prosvjedi protiv migranata u Tijuani

 

Gradonačelnik Tijuane Juan Manuel Gastelum rekao je u petak da je očekivani broj migranata koji bi trebali stići u grad u narednim tjednima premašio 10.000. Upozorava da grad nije spreman za takvu lavinu migranata. Gradska skloništa već se bore s prevelikim brojem ljudi, a vlasti su zatražile i pomoć vlade. Gastelumove riječi citirao je kasnije i američki predsjednik Donald Trump.

'Gradonačelnik Tijuane rekao je da grad nije spreman za tolike migrante. Isto tako, SAD nisu spremne na takvu invaziju i nećemo to trpjeti. Oni uzrokuju kriminal i velike probleme u Meksiku. Idite kući!', rekao je Trump. Slično je i na ulicama Tijuane. 'Oni su okupatori! Naoružani su! Idite van iz zemlje', vikali su prosvjednici na ulicama Tijuane.

 

Jedna od prosvjednica, 58-godišnja Ester Monroy, rekla je za AFP da se boji da bi broj migranata koji se skuplja u Tijuani mogao dovesti do toga da SAD zatvori svoje granice. 'Većina nas ovdje ovisi o poslovima ljudi koji često prelaze granicu. Ako se granica zatvori, za sve će biti krivi migranti', rekla je.

'Ako vlada ovo ne može kontrolirati, organizirani kriminal i karteli će to srediti. Nije nas briga tko će to učiniti, ali potrebno je preuzeti odgovornost za ove ljude', dodala je America Villa.

Mašući meksičkim zastavama i noseći domoljubne boje, prosvjednici su za CNN rekli da u Tijuani nema dovoljno mjesta za rastući broj migranata. Optužuju ih da je zbog njih sigurnost njihovog grada sada upitna. 'Osjećam se povrijeđeno, napadnuto, strah me. Nikad se nisam ovako osjećala u svom gradu. To nije pošteno', rekla je jedna od prosvjedniza, Mariana Gonzalez, za CNN.

'Dolaze ovamo i zahtijevaju razne stvari. A ne bi trebali zahtijevati, trebali bi doći i upitati skrušeno. Mislim da je rješenje to da ih se vrati u zemlje iz kojih su i došli. Trebali bi ići tamo i zahtijevati od svojih vlada.

Jedna je stanovnica Tijuane i uhićena jučer, nakon što je ušla u sportski kompleks u kojem su smješteni migranti, i počela ih verbalno napadati. Ipak, ne prosvjeduju svi protiv migranata. Manji je prosvjed održan i kako bi se migranti podržali. Ti prosvjednici kažu da migranti samo bježe od progona, siromaštva i nasilja u svojim zemljama Hondurasu, Guatemali i El Salvadoru.

 

Čak i sami migranti kažu da razumiju situaciju.

'Imaju pravo prosvjedovati jer im se ne sviđa što smo ovdje, no unatoč svemu, Meksikanci su dobri ljudi. Isti su kao i mi. No, mi ovuda samo prolazimo. Nećemo ovdje ostati', rekla je za Reuters Karina Rosales, migrantica iz Hondurasa.

Adrees Latif / REUTERS

Migranti u Tijuani

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo