DRAMA U SUDNICI

Oporbeni aktivist usred suđenja u Minsku ubo se u vrat: ‘Prijetili su mu, silili ga da prizna...‘

Video Latipova kako leži na optuženičkoj klupi objavio je kanal Nexta na aplikaciji Telegram
Stepan Latipov
 Valery Sharifulin/Tass/Profimedia

Na suđenju u Minsku u utorak se dogodio veliki incident - bjeloruski aktivist Stepan Latipov ubo se oštrim predmetom nalik kemijskoj olovci u vrat, piše BBC.

Prema snimci sa suđenja Latipov se srušio nakon što se ubo u vrat. Odmah je odveden u bolnicu gdje je operiran i sada je navodno u stabilnom stanju. Video Latipova kako leži na optuženičkoj klupi objavio je kanal Nexta na aplikaciji Telegram.

Latipov je optužen da je postavio društvene stranice Lukašenkove opozicije i da se u rujnu prošle godine opirao uhićenju. Sve je optužbe zanijekao.

Na prilično radikalan čin Latipov se odlučio netom nakon što je u sudnici svjedočio njegov otac, a navodno je prije ročišta svom ocu rekao da su mu službenici vlasti zaprijetili fizičkom kaznom ako ne prizna krivnju. Također su poručili da će podići optužnice protiv članova njegove obitelji i protiv njegovih susjeda.

Bjeloruski ministar zdravstva danas je pak poručio da je "41-godišnji muškarac u stabilnom stanju", ali nije naveo njegovo ime.

Oporbena liderica Svetlana Tihanovska, koja se nalazi u Litvi, napisala je pak na Twitteru da si je "bjeloruski aktivist i politički zatvorenik Stepan Latipov danas prerezao vrat u sudnici".

- Prijetili su mu progonom njegove obitelji ako ne prizna krivnju. Ovaj incident rezultat je državnog terora, represije i mučenja u Bjelorusiji. To mora odmah stati!"

U međuvremenu, Bjelorusija je privremeno zabranila većini svojih građana da napuste zemlju, što se odnosi i strance koji imaju dozvolu privremenog boravka u Bjelorusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:16