JOHNSONOVI PROTIVNICI

Oporbeni Laburisti pozvali na izglasavanje nepovjerenja vladi te traže formiranje privremene vlade pod vodstvom Jeremya Corbyna radi odgode Brexita

Jeremy Corbyn
 Profimedia, Press Association

Britanska oporbena Laburistička stranka pozvala je na izglasavanje nepovjerenja vladi što je prije moguće i traži formiranje privremene vlade pod vodstvom Jeremyja Corbyna kako bi se odgodio Brexit.

Premijer Boris Johnson obećao je izvesti Britaniju iz EU-a do 31. listopada, sa ili bez sporazuma čime je otvorio prostor za obračun u parlamentu gdje se zastupnici protive 'razvodu' bez prijelaznog sporazuma.

U pismu čelnicima stranaka i drugim političarima, Corbyn navodi da bi njegova "strogo ograničena privremena vlada" mogla odgoditi Brexit i održati prijevremene izbore.

Rekao je da će se Laburisti u izbornoj kampanji zalagati za drugi referendum o uvjetima brexita, uključujući opciju po kojoj će svaka zemlja trebati ostati u bloku tri godine nakon što izglasa izlazak.

"Ova vlada nema mandat za nepostizanje dogovora, a to nije predviđao ni referendum 2016.", navodi Corbyn.

"Stoga namjeravam predložiti glasanje o nepovjerenju što je prije moguće kako bismo bili sigurni u uspjeh", dodao je.

Zastupnici se vraćaju s godišnjeg odmora 3. rujna, pripremajući se za bitku oko Brexita koji će odrediti sudbinu petog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:29