POBUNA U ŠPANJOLSKOJ

‘Oprez! Rizik od pada stijena‘ ili ‘Opasne meduze‘: Aktivisti lažnim natpisima tjeraju turiste s plaža

Postoje odredišta koja su na granici svojih kapaciteta, kaže Jose Luis Zoreda, potpredsjednik udruge turističkih agencija Exceltur

Gužva u Barceloni

 Pau Barrena/AFP

Antituristički pokreti množe se u Španjolskoj, mediteranskoj zemlji koju je lani posjetilo 85 milijuna turista, pa vlasti pokušavaju pomiriti interese lokalnog stanovništva i unosnog sektora.

Okupljajući se pod sloganom "Kanari imaju limit", skupina prosvjednika na španjolskom arhipelagu uz sjeverozapadnu obalu Afrike priprema niz prosvjeda za subotu.

"Naši otoci su blago koje moramo braniti", rekao je glasnogovornik prosvjeda Victor Martin tijekom brifinga za novinare.

Kanarski otoci poznati su po vulkanskim krajolicima i cjelogodišnjem suncu pa privlače milijune posjetitelja iz svijeta. Lani su primili 16 milijuna gostiju, što je drastično više od lokalne populacije koja broji 2,2 milijuna stanovnika.

"To je neodrživa razina s obzirom na ograničene resurse arhipelaga", izjavio Martin.

"To je samoubilački model gospodarskog rasta", dodao je.

On i istomišljenici žele da vlasti zaustave radove na dvama novim hotelima na Tenerifima, najvećem i najrazvijenijem od sedam otoka arhipelaga. Također traže da se lokalnom stanovništvu da veće pravo glasa u svjetlu onoga što smatraju nekontroliranim razvojem koji šteti okolišu. Nekoliko članova kolektiva "Rasprodani Kanari" započelo je štrajk glađu prošli tjedan kako bi izvršili pritisak na vlasti.

Slični antituristički pokreti pojavili su se i drugdje u Španjolskoj te su aktivni na društvenim mrežama.

U južnoj luci Malagi, uz koju se prostire pješčana obala Costa del Sol, na zidovima su osvanuli naljepnice i grafiti na kojima piše "Ovo je nekad bio moj dom" i "Idite kući". Aktivisti u Barceloni i na Balearskim otocima postavili su lažne natpise na ulazima na neke popularne plaže upozoravajući na engleskom jeziku na rizik od "pada stijena" ili "opasnih meduza".

Mještani se žale da im zbog porasta smještaja na platformama za kratkoročni najam, kao što je Airbnb, nedostaje stambenog prostora. Ističu da su im poskupjele najamnine, posebno u gradovima. Priljev turista također povećava buku i zagađuje okoliš.

U sjeveroistočnoj regiji Kataloniji, koja je u veljači proglasila izvanredno stanje zbog suše, raste bijes zbog nedostatka vode. Hoteli na tamošnjoj obali Costa Brava nastoje se izboriti za osiromašene rezerve vode.

"Postoje turistička odredišta koja su na granici svojih kapaciteta. To je problem koji se povremeno pojavljuje u visokoj sezoni i u određenim dijelovima zemlje, ali sad se pogoršava", izjavio je Jose Luis Zoreda, potpredsjednik udruge turističkih agencija Exceltur.

Prosvjedni pokreti protiv prekomjernog turizma već su se pojavili u Španjolskoj, posebno u Barceloni, prije nego što je pandemija koronavirusa bacila globalnu turističku industriju na koljena 2020. godine.

Sad, kad su ukinuta ograničenja putovanja zbog pandemije, turizam se "osvetnički vratio". Španjolska je, naime, prošle godine primila rekordnih 85,1 milijuna stranih posjetitelja. Kao odgovor na to, nekoliko gradova poduzelo je mjere pokušavajući ograničiti prenapučenost.

Sjeverni primorski grad San Sebastian prošli mjesec ograničio je veličinu turističkih skupina u središtu na 25 osoba i zabranio korištenje zvučnika tijekom vođenih tura. Južni grad Sevilla razmišlja o naplati naknade nerezidentima za ulazak na njegov znameniti trg Plaza de España. Barcelona je pak uklonila autobusnu liniju popularnu među turistima s Google Mapsa kako bi pokušala napraviti više mjesta lokalnom stanovništvu.

Ministrica stanovanja i urbanizma Isabel Rodriguez izjavila je tijekom vikenda da je "potrebno poduzeti mjere kako bi se ograničio broj turističkih stanova". Naglasila je, međutim, da je njezina lijeva vlada "svjesna važnosti turističkog sektora" koji čini 12,8 posto španjolskog bruto domaćeg proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:02