BRUXELLES GUBI KONCE

Orban dobio neočekivane saveznike, dva moćna bloka pred sukobom: ‘Jasno je što je u pozadini‘

Iako Mađarska ne odustaje od veta na paket pomoći za Ukrajinu, Njemačka i Francuska zbog nje ulaze u sukob s ostatkom EU

Viktor Orban

 Ludovic Marin/Afp

Ministri financija u utorak su trebali razgovarati o prijedlogu da se Mađarskoj zamrznu sredstva iz kohezijskih fondova u sklopu mehanizma uvjetovanosti kojim je moguće zaustaviti plaćanja iz proračuna EU državama članicama koje ne poštuju vladavinu prava.

Međutim, puno se toga događa iza scene. Kako je otkrio dobro obaviješteni Politico, najveće zemlje EU pružaju ruku pomoći mađarskoj vladi u njezinoj svađi s Bruxellesom oko kršenja vladavine prava. Francuska i Njemačka, zajedno s Italijom, predvode skupinu od oko 12 vlada koje pozivaju Europsku komisiju da preispita svoju odluku o zamrzavanju 7,5 milijardi eura za Budimpeštu, tvrdeći da je država postigla veći napredak u antikorupcijskim mjerama nego što Bruxelles priznaje.

Dodatni elementi

"Mađarske su vlasti postigle napredak, treba napomenuti. Poduzet je određeni broj reformi, iako još uvijek postoje dodatni elementi koji se očekuju", izjavio je anonimni francuski dužnosnik za Politico. S tim se ne slažu u Europskoj komisiji. "Imamo obveze, imamo obećanja, ali to još nije učinjeno", rekao je tada povjerenik EU za proračun Johannes Hahn, ali na prošlotjednom sastanku veleposlanika EU Francuska i Njemačka nisu se složile s Komisijom.

Pod pritiskom Europskog parlamenta Komisija je predložila državama članicama, koje trebaju donijeti odluku do 19. prosinca, da suspendiraju 7,5 milijardi eura iz kohezijskih fondova, što bi trebalo biti isplaćeno Mađarskoj u sklopu proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Komisija je s druge strane odlučila potvrditi mađarski nacionalni plan oporavka od pandemije covida-19 (5,8 milijardi eura), ali uz 27 uvjeta koji obuhvaćaju 17 mjera za borbu protiv korupcije i reforme za poboljšanje neovisnosti pravosuđa.

No, sada Francuzi, Nijemci i njihovi saveznici tvrde da vlada Viktora Orbána ispunjava 17 antikorupcijskih reformi koje je poduzela kako bi izbjegla zamrzavanje sredstava te da bi se to trebalo odraziti smanjenjem udjela zamrzavanja, trenutačno ekvivalentnog 65 posto kohezijskih sredstava. Od Komisije traže da provede novu procjenu kako bi uključila reforme koje je Orbánova vlada otad donijela, ali još nije jasno hoće li EK to napraviti. "Vidjet ćemo, još nije donesena službena odluka", izjavio je u ponedjeljak povjerenik EU za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Nova procjena

Ova skupina zemalja također smatra da ako se ne provede nova procjena, možda neće biti kvalificirane većine u Europskom vijeću za zamrzavanje sredstava. A ako se nikakva odluka ne donese do 19. prosinca, proces sankcioniranja jednostavno bi završio bez zamrzavanja sredstava, što bi se smatralo nepoželjnim s obzirom na to da je EU prvi put upotrijebila ovaj instrument za obuzdavanje demokratskog nazadovanja u zemlji članici. "Bila bi to potpuna katastrofa", rekao je visoki diplomat EU.

U igri su i drugi razlozi: Mađarska stavlja veto na dvije ključne odluke - paket pomoći od 18 milijardi eura za Ukrajinu i minimalnu stopu poreza na dobit od 15 posto za multinacionalne kompanije. Ukrajinskoj vladi hitno je potreban paket pomoći kako bi uravnotežila svoj proračun, a EU je pod pritiskom Kijeva i Sjedinjenih Država da isporuči sredstva. Unija je također bila među glavnim zagovornicima globalnog poreznog sporazuma i riskira gubitak obraza ako se on ne zaključi. No, mekši stav Francuske i Njemačke vjerojatno će ih uvući u sukob s drugom skupinom zemalja, uključujući zemlje Beneluxa, Dansku, Švedsku i Latviju, koje podržavaju tvrdokornu procjenu Komisije da rizici od mita ostaju u Mađarskoj i da bi svih 7,5 milijardi eura trebalo biti blokirano.

Za to vrijeme mađarski premijer Viktor Orbán tjera po starom i u petak je optužio Bruxelles da želi zamrznuti novac namijenjen Mađarskoj "iz političkih razloga", odnosno zbog politike Budimpešte prema migrantima i njezina protivljenja sankcijama protiv Rusije zbog rata u Ukrajini. Sada ima podršku dvije glavne članice Unije, barem privremeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:58