TRAŽI NOVE PARTNERE

Orban nastavlja prkositi Americi: Po uzoru na Vučića potpisao važan sporazum s Kinom

Najavljene su zajedničke policijske patrole, vjerojatno po uzoru na sporazum sa Srbijom, gdje su raspoređeni kineski policajci

Wang Xiaohong, Viktor Orban

 Profimedia, Afp/

Washington i Bruxelles pozorno promatraju kako mađarski premijer Viktor Orbán jača odnose s Kinom. Orbán se sastao u petak s kineskim ministrom javne sigurnosti Wang Xiaohongom i potpisao međudržavni sporazum o sigurnosnoj suradnji. Kina je ponudila produbljivanje sigurnosne suradnje s Mađarskom, naglašavajući otopljavanje veza Budimpešte s Pekingom baš u trenutku kada su mađarski dužnosnici ignorirali posjet izaslanstva iz Washingtona, piše britanski The Guardian. Londonski The Times zaključuje da je potpisivanje sporazuma Orbánov "novi znak odlučnosti da Pekingu omogući jače uporište u Europskoj uniji". Tijekom vikenda je državna novinska agencija Xinhua prenijela izjavu Wanga da se nada "produbljenju suradnje među ostalim u borbi protiv terorizma i transnacionalnog kriminala, u području sigurnosti i izgradnje kapaciteta za provođenje zakona u okviru inicijative Pojas i put".

Mađarska je članica EU i NATO-a, ali održava bliskije veze s Rusijom od bilo koje druge članice EU. Orbán je prošle godine bio jedini lider neke članice EU koji je prisustvovao forumu inicijative Pojas i put u Pekingu. Također, Orbán snažno promiče kineska ulaganja u Mađarskoj kao protutežu EU, navodi The Times. Kineski proizvođač električnih vozila BYD najavljuje da će otvoriti svoju prvu europsku tvornicu u Mađarskoj. Najveći kineski proizvođač baterija za automobile, CATL, objavio je da će potrošiti 7,1 milijardu dolara na tvornicu u gradu Debrecenu, što je najveće strano ulaganje u Mađarsku. Jedna kineska tvrtka također gradi novu željezničku liniju od Budimpešte do Beograda, u sklopu kineske inicijative Pojas i put, kojoj se pridružila i Mađarska.

image

Wang Xiaohong, Viktor Orban

Profimedia, Afp/

Sigurnosna suradnja Budimpešte i Pekinga jača u trenutku kada su odnosi Mađarske sa saveznicima u EU i NATO-u na niskoj točki, piše The Guardian. Orbán je ipak u subotu signalizirao pomak, najavljujući da je Mađarska "na putu da ratificira pristup Švedske NATO-u na početku proljetnog zasjedanja parlamenta". Saveznici već 21 mjesec čekaju akciju Mađarske u pogledu pristupanja Švedske, napisao je američki veleposlanik u Budimpešti David Pressman na društvenim mrežama. Istodobno su mađarski dužnosnici odbili primiti više američkih delegacija, optužuje veleposlanik. "Nažalost, niz visokih dužnosnika mađarske vlade i parlamentarnih predstavnika Fidesza odbili su se sastati s najvišim izaslanstvom američkog Kongresa koje je posjetilo Mađarsku posljednjih godina", objavio je Pressman. Orbán je u govoru tijekom vikenda jasno rekao gdje su njegove simpatije. "Ne možemo se miješati u izbore u drugim zemljama, ali jako bismo željeli vidjeti predsjednika Donalda Trumpa kako se vraća u Bijelu kuću i uspostavlja mir ovdje, u istočnoj polovici Europe", poručio je mađarski premijer.

Unatoč povijesti trvenja Budimpešte i Bruxellesa, "sigurnosni pakt" između jedne članice EU i NATO-a i Kine vrlo je neobičan, upozorava The Times. Podsjećaju da se kineski ministar javne sigurnosti Wang Xiaohong javno sukobljavao s američkim ministrom domovinske sigurnosti Alejandrom Mayorkasom zbog niza pitanja, od osnosa američkih imigracijskih službi prema kineskim građanima do međunarodne trgovine opioidima.

Nakon sastanka Mađari su priopćili da će novi sporazum uključivati "zajedničke patrole". Čini se da je sporazum napravljen po uzoru na sličan sporazum sa Srbijom, čiji je predsjednik Aleksandar Vučić blizak Orbánu, piše The Times. Tamo se uniformirana kineska policija pridružila lokalnim policajcima kako bi patrolirali područjima sa značajnim brojem kineskih turista i tvrtki. Italija, koja ima daleko najveći broj kineskih useljenika u EU, nakratko je bila domaćin kineskim policajcima, ali je prekinula taj oblik policijske suradnje nakon što je 2022. godine otkrivena mreža kineskih tajnih policijskih postaja u gradovima diljem Europe. Sumnjalo se da je Peking koristio te tajne policijske jedinice za pritisak na kineske državljane u inozemstvu.

image

Kineski predsjednik Xi Jinping i mađarski premijer Viktor Orban, snimljeni na summitu inicijative Pojas i put u Pekingu 2019.

Yan Yan/Avalon/Profimedia/Yan Yan/avalon/profimedia

Istovremeno je Orbán popustio u vezi švedskog pristupanja NATO-u. Švedski premijer Ulf Kristersson posjetit će Budimpeštu u petak prije nego što parlament bude idućeg ponedjeljka glasao o ratifikaciji švedskog pristupanja NATO-u. "Planiramo razgovarati o tome kako ojačati suradnju u obrambenoj i sigurnosnoj politici između Mađarske i Švedske", rekao je Orbán. Dvije zemlje pregovaraju o ažuriranju ugovora o najmu švedskih borbenih zrakoplova JAS 39 Gripen. Većina europskih članica NATO-a koristi američke zrakoplove poput F-16 i F-35 ili Eurofighter Typhoon, ustrajanje na švedskim avionima bio bi još jedan znak Orbánove odlučnosti da slijedi neovisniji smjer, piše The Times.

Dóra Győrffy, profesorica ekonomije na Sveučilištu Corvinus u Budimpešti, kaže da je malo vjerojatno da će sigurnosni pakt dati Kini dodatni utjecaj u Mađarskoj, ali je simbolično koristan za obje strane. Orbán je predstavio Mađarsku kao dostojnog primatelja kineskih investicija, a Peking je dobio daljnje uporište u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:24