NAJTEŽI SASTANAK

‘Orbanov manevar gura nas u konačnu provaliju! Idemo prema velikoj krizi...‘

Osjeća da njegovo vrijeme dolazi

Viktor Orban

 Wiktor Szymanowicz/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Wiktor Szymanowicz/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban redovito gura EU na rub litice, a diplomati se sada boje da će njegovo neprijateljstvo prema Ukrajini gurnuti blok u konačnu provaliju. Sredinom prosinca trebao bi se održati summit na kojem bi čelnici EU-a trebali donijeti povijesnu odluku o primanju Ukrajine i time zapečatiti ključni proračunski dogovor te Kijevu baciti slamku spasa od 50 milijardi eura. Taj bi sastanak SAD-u trebao poslati poruku da je, unatoč političkoj smetnji rata na Bliskom istoku, EU i dalje u potpunosti predana Ukrajini.

No te bi planove mogao pokvariti Viktor Orban, čovjek koji njeguje bliske veze s ruskim predsjednikom Putinom i za kojeg mnogi smatraju da i u Mađarskoj potkopava demokraciju i vladavinu prava. On zahtijeva da se čitav proces zaustavi dok se čelnici ne slože s općom revizijom potpore Europske unije Kijevu. To čelnicima EU zadaje veliku brigu. Iako Mađarska predstavlja samo dva posto stanovništva EU, Orban cijelu Uniju može držati kao taoca. On je bio najglasniji protivnik sankcija protiv Rusije još od Putinove aneksije Krima 2014. godine.

image

Viktor Orban, Vladimir Putin

Grigory Sysoyev/Afp/Profimedia/Grigory Sysoyev/afp/profimedia

- Idemo prema velikoj krizi, rekao je za Politico jedan dužnosnik EU-a pod uvjetom anonimnosti.

Jedan visoki diplomat EU-a je upozorio da bi ovo moglo biti jedno od najtežih Europskih vijeća.

Péter Krekó, direktor Instituta za politički kapital sa sjedištem u Budimpešti, kaže da je Orban čekao da Europa shvati da ne može dobiti rat u Ukrajini i da Kijev mora učiniti ustupke.

- Sada osjeća da njegovo vrijeme dolazi jer u mnogim zemljama EU javno mnijenje pokazuje da su ljudi umorni od Ukrajine, dodaje Krekó.

Teoretski, postoji opcija da se Mađarsku isključi iz političkih odluka EU, no zemlje smatraju da bi to dovelo do nejedinstva i podjele unutar EU-a. Za sada se čini da europski čelnici pokušavaju doći do kompromisa, piše Politico.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ranije ovoga tjedna otputovao je u Budimpeštu na dvosatnu raspravu s Orbanom.

Neki europski diplomati tumače Orbanove prijetnje kao strategiju za povećanje pritiska na Europsku komisiju, koja zadržava 13 milijardi eura iz EU fondova za Mađarsku, zbog zabrinutosti da ta zemlja krši standarde EU o vladavini prava.

Drugi pak kažu da je Orban često bivao ignoriran ili prikazivan tek kao Putinova marioneta. Sada neki čelnici EU-a kažu da, nakon odlaska bivše njemačke kancelarke Angele Merkel i nekih drugih političara iz Slovačke, Poljske, Mađarske i Češke, više nema nikoga tko bi Orbana urazumio pa on sada potkopava EU iznutra.

EU sada važe kako se nositi s mađarskim prijetnjama.

Bruxelles bi teoretski mogao pokrenuti tzv. postupak EU-a prema članku 7 protiv Mađarske. To se koristi kada se smatra da je zemlja u opasnosti od kršenja temeljnih vrijednosti Unije. Neki to zovu ‘nuklearnom opcijom‘ jer predviđa najozbiljniju sankciju koju blok može nametnuti nekoj zemlji članici: suspenziju prava glasa o odlukama EU-a.

Ipak, u Bruxellesu se boje da bi pokretanje članka 7 protiv Mađarske moglo izazvati čak i efekt grude snijega i dovesti do izlaska Mađarske iz EU. Diplomati sada smišljaju druge načine.

Jedna je opcija da se 50 milijardi eura od 2024. do 2027. za Ukrajinu podijeli na manje iznose na godišnjoj razini. No, to bi poslalo loš politički signal.

Ministar vanjskih poslova Litve, Gabrielius Landsbergis, rekao je za Politico da je očito da raste zabrinutost zbog političke podrške EU-a Ukrajini.

- Prvo je to bila Mađarska, a sada više zemalja sumnja postoji li put.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefanchuk se osvrnuo na mađarske prigovore:

- Ukrajina ide u Europsku uniju i slijedila je sve preporuke. Želim biti siguran da sve države članice poštuju napredak koji je Ukrajina postigla.

image

Viktor Orban

Stefan Lanz/Imago Stock&people/Profimedia/Stefan Lanz/imago Stock&people/profimedia

Zadnja je opcija klasična opcija EU: pogurati ključne odluke o ukrajinskoj politici na početak iduće godine. Ipak, neki diplomati smatraju da bi takvo odgađanje dovelo do priča o razbijenom jedinstvu EU-a, no zapravo to ne bi bio problem jer je proračun EU-a do ožujka 2024.

Kupovanje vremena ipak je nezgodno zbog nadolazećih europskih izbora u lipnju iduće godine.

Iz Budimpešte stiže bujica napada na Bruxelles, a posljednji je primjer agresivna euroskeptična reklamna kampanja s plakatima na kojima je Ursula von der Leyen pored Alexandera Sorosa, sina Georgea Sorosa, uz rečenicu: ‘Nemojmo plesati na melodiju koju oni zvižde‘.

- Nitko se ne osjeća ugodno s obzirom na to što se događa u Mađarskoj. Kada Orban pita svoj narod mnoge stvari, on ne pita ovo: ako je Unija toliko gora od SSSR-a, zašto ju ne napusti?, kaže povjerenik za proračun EU, Johannes Hahn.

No čini se da je Orban skloniji potkopavati EU iznutra, a ne izaći kao što je to učinila Velika Britanija. Sve više osjeća vjetar u leđa, posebno nakon nedavnih izbornih rezultata u Slovačkoj i Nizozemskoj.

- Orban igra dugu igru. S Wildersom, još jednim ili dvojicom krajnje desničarskih čelnika u Europi i potencijalnim povratkom Trumpa u SAD-u, on bi uskoro mogao biti manje izoliran nego što mislimo, rekao je za Politico jedan dužnosnik EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:23