PRESUDA U AMERICI

Oregonski militanti oslobođeni optužbe za urotu u slučaju zauzimanja centra u parku prirode

Vođa militanata Ammon Bundy daje izjavu medijima
 Jim Urquhart/File Photo / REUTERS

Porota saveznog suda oslobodila je u četvrtak borca protiv vlasti Ammona Bundyja i njegovih šest sljedbenika od optužbe za urotu zbog oružanog zauzimanja američkog centra u parku prirode u Oregonu početkom ove godine.

Bundy i drugi, među kojima i njegov brat i suoptuženik Ryan Bundy je 41 dan zaposjeo centar u parku prirode Malheur predstavljajući to kao legitimni i domoljubni čin građanske neposlušnosti. Tužitelji su to nazvali protuzakonitom planom za nasilno zauzimanje državnog vlasništva. Članovi obitelji i pristaše burno su pozdravili presudu porote.

Dvanaestočlana porota utvrdila je da braća Bundy i četiri suoptuženika, tri muškarca i jedna žena, nisu krivi za najozbiljniju optužbu za zavjeru za ometanje policajaca zastrašivanjem, prijetnjama ili silom za što su mogli dobiti maksimalno šest godina zatvora.

Optuženi su isto tako jednoglasno oslobođeni optužbe za ilegalno posjedovanje vatrenog oružja u državnom objektu i krađu vladine imovine osim u slučaju Ryana Bandyja oko koga su porotnici bili podijeljeni glede optužnice za krađu.

Tijekom zauzimanja i na suđenju optuženici su tvrdili da su djelovali iz solidarnosti s dvojicom oregonskih rančera za koje su vjerovali da se prema njima nepravedno postupalo u jednom slučaju paleža te kako bi prosvjedovali protiv još važnijeg problema vladine kontrole nad milijunima hektara javnog zemljišta na zapadu zemlje.

U sukob je policija ubila jednog prosvjednika a dijelovi stožera nacionalnog parka su teško oštećeni.

Preko dvadeset ljudi je optuženo u slučaju zauzimanja Malheura, a druga skupina optuženika naći će se pred sudom u veljači.

Braća Bundy još uvijek su suočeni s optužbama za napad, urotu i drugima za drugi oružanog spora 2014. na ranču njihova oca Clivena Bundyja u Nevadi zbog ispaše goveda na državnom zemljištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:08