SMRTONOSNE AKCIJE

Osama bin Laden planirao opet napasti SAD na 10. obljetnicu 11. rujna?

Al-Qa'ida je željela izvršiti čitav niz novih spektakularnih terorističkih napada

WASHINGTON - Dokumenti zaplijenjeni u akciji američkih specijalaca u kojoj je u Abbottabadu ubijen Osama bin Laden otkrili su planove za novi spektakularni teroristički napad al-Qa'ide, priopćila je vlada SAD-a.

Naime, u njima se navodi kako je al-Qa'ida povodom desete obljetnice 11. rujna namjeravala izvršiti napade na vlakove američkih željeznica. Na planovima su teroristi radili još od veljače prošle godine.

- Iako nemamo dokaza da stvarna prijetnja američkim željeznicama postoji, željeli smo upoznati naše partnere da takva je takva urota postojala - rekao je glasnogovornik ministarstva domovinske sigurnosti Matthew Chandler.

Dodao je kako je jedna od ideja al-Qa'ide, ispisana rukom na pronađenim dokumentima, bila izbacivanje vlaka iz tračnica kako bi pao u dolinu ili s mosta.

Preostali dokumenti, neki u papirnatom, a neki u digitalnom izdanju na DVD-ima i računalima, više predstavljaju 'listu želja terorista' bez detaljnih planova. Čak i prije njihova pronalaska američke su tajne službe upozoravale na veliku mogućnost snažnog terorističkog napada na važne gradove tijekom blagdana ili obljetnica karakterističnih za SAD.

FBI i ministarstvo domovinske sigurnosti uputili su upozorenje željezničkim dužnosnicima da obrate pažnju na svoje prometnice kao i sumnjivo ponašanje oko njih, bilo što što bi moglo ukazivati na manjak sigurnosti putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:05