DRUGAČIJI ŽIVOT

Osama bin Laden savjetovao djecu: Idite živjeti na zapad i nemojte biti teroristi!

---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / FILES" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS(FILES) This file photo taken in 1988 shows Osama bin Laden smiling as he sits in a cave in the Jalalabad region of Afghanistan. Al-Qaeda mastermind Osama bin Laden was killed late on May 1, 2011 in a firefight with covert US forces deep inside Pakistan, prompting President Barack Obama to declare "justice has been done" a decade after the September 11 attacks. AFP PHOTO / FILES / HO
 AFP

ZAGREB - Osama bin Laden navodno je od svoje najmlađe djece tražio da uče i želio da odu na Zapad, školuju se na europskim ili američkim fakultetima te žive u miru.

- Ne želim da život posvetite džihadu poput mene. Želim da se obrazujete i živite u miru, govorio im je - tvrdi bin Ladenov šogor Zakaria al-Sadah. Iako su stariji sinovi krenuli očevim stopama, bin Laden je posljednjih godina života žalio zbog nekih svojih odluka i želio je drugačiji život za svoju ostalu djecu.

Upad specijalaca

U trenutku upada američkih specijalaca u pakistansko sklonište Osame bin Ladena 2. svibnja prošle godine, u kući u kojoj je živio, u gradu Abottabadu, nalazilo se devetero djece. Među njima je bilo troje Osamine najmlađe djece iz veze s petom suprugom, 29-godišnjom Amal, te četvero unuka, djece jedne od njegovih kćeri. Kako je ona navodno umrla pri porodu, za njih su se brinule dvije starije Osamine žene.

Mališani iz kućanstva

Svi mališani iz Osamina kućanstva još su u nadležnosti ISI-ja, pakistanske obavještajne službe, zajedno s tri bin Ladenove udovice. Njihova je sudbina neizvjesna, tvrdi al-Sadah, 24-godišnji student novinarstva, brat najmlađe Osamine supruge Amal, s kojim je razgovarao britanski Sunday Times. Taj je list danas objavio fotografiju šestero najmlađih bin Ladena. Al-Sadah tvrdi da su Osamine supruge i dalje zatočene, iako je prošlo devet mjeseci, i gotovo da i ne izlaze iz trosobnog stana bez prozora, gdje ih paze agenti ISI-ja.

Al-Sadah je otkrio kako je ženama zabranjeno izlaziti, osim u slučaju vrlo rijetkih sastanaka s rodbinom. Fotografiju objavljenu u britanskom listu načinio je upravo al-Sadah za susreta sa sestrom i nećacima. Bin Ladenove supruge prestale su jesti u znak prosvjeda, tvrdi al-Sadah. Njihova mala djeca žive kao da su zatvorenici, kao da su ona nešto skrivila, kaže.

- Djeca su istraumatizirana, grijanje slabo, a jedva da imaju pristup televiziji. Najgore od svega je što gotovo da i nisu vidjeli sunce u prošlih devet mjeseci. Vlasti su gluhe na njihove molbe. Osjećaju se kao da vrište iz mraka - rekao je al-Sadah.

Student novinarstva

Pakistanske vlasti davno su obećale da će pustiti Osamine udovice i djecu na slobodu. U listopadu je objavljeno kako su tri supruge prošle iscrpna ispitivanja, a pakistanske vlasti al-Sadaha su pozvale da dođe 1. studenoga kako bi sestru odveo kući. Jemenske vlasti izdale su joj putovnicu, a trebala se vratiti majci. Druge dvije supruge željele su se vratiti u rodnu Saudijsku Arabiju. Međutim, od oslobođenja nije bilo ništa.

Mladi student novinarstva rekao je kako je obitelj znala za koga se udaje Amal. Bin Laden ju je uzeo za ženu 1999., dajući obitelji zauzvrat pet tisuća dolara.

- On je tada bio smatran borcem za slobodu, a ne teroristom i zato je moj otac pristao na vjenčanje - tvrdi bin Ladenov šogor. No, sve se promijenilo nakon napada na WTC 11. rujna, kad je Amal s Osamom oko živjela u špilji. Isprva je smatrala da je dobro što je pod paskom pakistanskih vlasti. No, sada je vlasti u Islamabadu ne puštaju, a brat strahuje da bi je mogli optužiti za zločin protiv Pakistana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 08:29