ZLOČINAČKI GENIJALCI

Osama je mrtav. Tko je sada najtraženiji bjegunac na svijetu?

Na popisu su osobe okrivljene pred nacionalnim ili međunarodnim sudom, tereti ih da su duže vrijeme činili teške zločine i još uvijek se smatraju opasnima
 AP

Nije bio najtraženija osoba na svijetu. Barem ne službeno. Međutim kada je Osama bin Laden ubijen u noći s nedjelje na ponedjeljak hicima u prsa i u glavu, muškarac kojeg je veći dio zapadnog svijeta doživljavao kao najodgovornijeg za svo zlo ostavio je iza sebe veliku prazninu na popisu najtraženiji. Jasno je da pitanje glasi - tko će ga naslijediti?

Odgovor nije toliko lako naći. Naime, ako se sa strane stavi činjenica da su neki traženi ljudi jednoj naciji najgori teroristi, a drugoj vjerski heroji, odrediti važnost bjegunaca i/ili kriminalaca predstavlja vrlo težak zadatak. Kako usporediti s srpskog ratnog zločinca koji je proveo etničko čišćenje s američkim serijskim ubojicom i nekrofilom ili meksičkog narko-bosa s afričkim masovnim ubojicom?

Većina popisa to se ne trudi ni učiniti. Jedan od najpoznatijih popisa je sigurno FBI-ev imena 10 najtraženijih bjegunaca s kojeg je bin Laden u ponedjeljak izbrisan. Iako se na njemu osobe osobe na redaju po važnosti, on sadrži samo one koje su osuđene u Sjedinjenim Američkim Državama. Isto tako, osobe na tom popisu jesu masovni ubojice, međutim njihovih je žrtava daleko manje od 11. rujna.

Upravo je zato FBI 2001. napravio posebnu listu - najtraženiji teroristi, koju je vrlo brzo osim bin Ladena popunilo još 29 muških imena. U FBI su se nadali kako će lista terorista izazvati mobilizirajući efekt u javnosti kakvu je izazvao popis najtraženijih osoba kada je prvi put objavljen, 14. ožujka 1950.

No, napraviti listu najtraženijih te pri tome misliti na cijeli svijet svakako je vrlo zathjevan zadatak. Stoga Interpol, međunarodna policija, niti ne pokušava rangirati bjegunce na listama. Osobe na Interpolovim tjeralicama idu od australskog otmičara do argentinskog prevaranta.

Od 2008. američki poslovni magazin Forbes svake godine objavljuje listu 10 najtraženijih osoba na svijetu složenu u suradnji s međunarodnim policijama. Kriterij je, ističu u magazinu, da su osobe okrivljene pred nacionalnim ili međunarodnim sudom, tereti ih da su duže vrijeme činili teške zločine i još uvijek se smatraju opasnima. Kandidati idu od 10. do 1. mjesta. Na vrhu posljednje Forbesove liste bio je bin Laden, no sada će sigurno drugačije izgledati.

1. Joaquín 'El Chapo' Guzmán

- meksički narkobos - 'El Chapo' ili 'Niski' šef je međunarodne organizacije za krijumčarenje droge - kartel Sinaloa. Postao je glavni meksički narkobos 2003. godine nakon uhićenja njegova suparnika Osiel Cárdenas, inače šefa Zaljevskog kartela. Nalazi se istovremeno na tri Forbesove liste - najmoćnih, najbogatijih i najtraženijih osoba. Okrutan i odlučan, Guzman je Ciudad Juarez, stratešku točku krijumčara droge u Meksiku, pretvorio u grad ubojstva zbog neprestanih borbi s suparničkim kartelima. Ubija, otima, krijumčari, prodaje drogu i ucjenjuje. Toliko je snažan da mu se i dio policije priklonio.

2. Dawood Ibrahim

- šef indijskog kriminalnog podzemlja - Najtraženija osoba Indije zapovijeda mrežom organiziranog kriminala nazvanom D-Company koje obavlja gotovo sve - od krijumčarenja droge do plaćenih ubojstava u Pakistanu, Indiji i Ujedinjenima Arapskim Emiratima. Interpol ga traži zbog organiziranog kriminala, krivotvorenja i suradnje s al-Qaidom. Surađuje i s al-Qaidinom 'kćeri' - ćelijom Lashkar-e-Taiba odgovornom za teroristički napad u Mumbaiju 2008. Sumnja se da je u Pakistanu.

3. Semion Mogilevich

- ruski 'šef svih šefova' - Uhićen 2008. zbog neplaćanja poreza u Rusiji, a pušten godinu kasnije. U SAD-u je tražen zbog prijevare teške 150 milijuna dolara. Sumnja se da je glavni zapovijednik svih ruskih mafijaških ogranaka. Nadimka 'Don Semyon' ili 'Mozak Don' često se opisuje kao 'najopasniji mafijaš na svijetu'.

4. Matteo Messina Denaro

- šef Cosa Nostre - Sicilijanski mafijaš koji je preuzeo kontrolu nad talijanskom Cosa Nostrom nakon uhićenja Bernarda Provenzana i ostalih šefova. Nadimak mu je 'Diabolik'. Poznat je po bogatom stilu života. U bijegu je od 1993. godine

5. Alimzhan Tokhtakhounov

- uzbekistanski mafijaš - Jedan od glavnih ruskih mafijaša podrijetlom iz Uzbekistana poznat je po nadimku 'Taiwanchik' (Tajvanček). SAD sumnjaju da je glavna figura u međunarodnom euroazijskom kriminalnom lancu uključen u preprodaju droge, naoružanja i ukradenih vozila. Navodno je čak podmitio suce na natjecanju u umjetničkom klizanju tijekom zimske Olimpijade 2002.

6. Felicien Kabuga

- zapovjednik genocida - Optužen da je isplanirao genocid u Ruandi potičući na krvoproliće putem svoje radio postaje. Navodno je čak i dijelo mačete kojima je genocid počinjen. Traži ga Međunarodni kriminalni sud za Ruandu zbog 'teškog krišenja Ženevske konvencije iz 1949. godine, zločina protiv čovječnosti te genocida. U pokolju u Ruandi 1994. godine tijekom 100 dana smrtno je stradalo više od 800 tisuća ljudi. Skriva se u Keniji.

7.Joseph Kony

- šef gerile u Ugandi - Glavni zapovjednik pobunjeničke vojske u Ugandi koji vodi krvavu kampanju protiv međunarodno priznate vlasti. Djelovao je i u Kongu te Sudanu gdje je oteo više od 66 tisuća djece te prognao 2 milijuna ljudi. Optužen je zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

8. James 'Whitey' Bulger

- tradicionalni američki mafijaš - Bivši predsjednik državnog senata i sveučilišta Massachusettsa bio je jedan od glavnih članova bande Winter Hill Gang koja je krijumčarila drogu i reketarila. Traži ga se zbog dugogodišnjih ucijena, reketa, 19 ubojstava, zavjereništva, pranje novca, prodaje droge. Zadnji je put višen u Londonu 2002. Nagrada za informaciju je 2 milijna dolara.

9. Omid 'Nino' Tahvili

- šef kanadske kriminalne skupine - Glavni zapovjednik perzijske kriminalne mreže u Kanadi povezan s Trijadama i drugim globalnim kriminalnim grupama. Uhićen zbog mučenja rođaka osobe koja je navodno ukrala dio prihoda njegove skupine. Pobjegao je iz zatvora u studenom 2007. godine. SAD ga traže zbog prijevare u telemarketinškom poslovanju kada je ukrao 3 milijuna dolara.

10. Ayman al-Zawahiri

- broj 2 al-Qaide - Rođen u lipnju 1951. godine. Bio je posljednji 'emir' egipatskog islamskog Jihada kada se s al-Qaidom spojio 1998. godine. Navodno vrlo vješt kirurg koji govori arapski, engleski i francuski. Radio na glavnim operacijama al-Qaide, desna ruka bin Ladena koji ga je smatrao svojim mentorom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:48