POLITIKA I UMJETNOST

OSCAROVKA ODBILA DOĆI NA DODJELU NAGRADE U IZRAEL 'Nedavni događaji u Izraelu izuzetno su je uznemirili'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.04.2018. u 17:43

VENICE, ITALY - SEPTEMBER 08: Actress Natalie Portman attends a photocall for 'Planetarium' during the 73rd Venice Film Festival at Palazzo del Casino on September 8, 2016 in Venice, Italy. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images

Izraelsko-američka glumica Natalie Portman odbila je doći na svečanost u Izraelu na kojoj je trebala primiti prestižnu nagradu zbog "uznemirujućih" događaja u zemlji, izjavili su organizatori dodajući da je dodjela nagrade otkazana.

Zadnjih tjedana međunarodna zajednica je kritizirala Izrael zbog korištenja smrtonosne sile u sukobima s Palestincima uzduž granice s Gazom. Trideset i jedan Palestinac je ubijen a stotine su ranjene. Izrael navodi da radi ono što mora kako bi obranio svoju granicu.

Zaklada koja dodjeljuje nagradu Genesis objavila je na svojoj internetskoj stranici kako ih je glumičin zastupnik obavijestio da su ju nedavni događaji u Izraelu "izuzetno uznemirili" te da Portman, ovogodišnja dobitnica priznanja, neće doći na svečanost dodjele u lipnju u Izraelu.

Zaklada je izrazila bojazan da će odluka Natalie Portman "dovesti do toga da se naša filantropska inicijativa ispolitizira".

Nagrada Genesis dodjeljuje se kao priznanje onima "koji služe kao inspiracija drugima svojim izvanrednim profesionalnim dostignućima uz posvećenost židovskoj zajednici i židovskim vrijednostima". 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo