TRAGEDIJA NA KROVU SVIJETA

'OSJEĆAM BOL I TEŽINU OVE PLANINE' Jeziva posljednja poruka uoči misteriozne smrti legendarnog alpinista, našli ga mrtvog u šatoru pod Mt. Everestom

 

U samo 48 sati na Himalajama su poginula dvojica alpinista u pokušaju da osvoje najviši vrh svijeta Mount Everest. U nedjelju je na putu prema vrhu umro Makedonac Georgij Petkov (63) nakon što je pretrpio srčani udar, a dan poslije pod još nerazjašnjenim okolnostima život je izgubio poznati japanski alpinist Nobukazu Kuriki (35).

Kuriki je posljednjih deset godina osvojio većinu najviših svjetskih vrhova, ali nikada nije uspio doći do Mount Everesta. Prije šest godina u namjeri da ispuni svoj san je zbog ozeblina izgubio čak devet prstiju, ali bez obzira na taj veliki hendikep, Japanac je nastavio sa svojom omiljenom aktivnosti i nikada nije htio odustati od namjere da se popne na 8.848 metara visoki vrh. Ovo mu je bio osmi pokušaj.

Njegovo tijelo pronađeno je u šatoru u kampu koji se nalazi 1.400 metara od samog vrha. Tvrtka koja je organizirala njegovu ekspediciju objavila je da će njegovo tijelo prebaciti u glavni nepalski grad Kathmandu, ali uzrok smrti ostaje nepoznat.

- Komunikacijske veze su vrlo slabe tako da ne znamo što se dogodilo - rekao je službenik nepalske turističke zajednice za Reuters.

Kuriki je cijeli svoj put uredno dokumentirao, pa čak je i na Facebooku objavljivao kratke video zapise. Posljednju poruku objavio je u nedjelju:

- Osjećam bol i težinu ove planine...

Dozvolu za ekspediciju na Mount Everest godišnje dobije oko 350 alpinista kojima asistiraju nepalske šerpe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:36