SKANDAL U ŠVICARSKOJ

Osnivač klinike za eutanaziju pljačkao klijente na samrti

Ludwig Minelli (lijevo)
 Getty images/REUTERS

Osnivaču najpoznatije švicarske klinike za potpomognuto samoubojstvo sudi se pod optužbom da je profitirao od smrti nekoliko klijenata.

Ludwig Minelli (85) osnovao je Dignitas 1998. godine. Već 2010. mediji su objavili da je zahvaljujući velikom interesu postao milijunaš. Potpomognuto samoubojstvo u Švicarskoj je legalno, ali pod dva uvjeta: da ne postoji korist za osobu koja pomaže u samoubojstvu i da je pacijent odluku donio svjesno. Smrtonosni koktel propisuju švicarski liječnici ako je osoba neizlječivo bolesna, trpi neizdržive bolove ili pati zbog narušene kvalitete života. Pacijent mora biti u stanju sam uzeti smrtonosnu dozu.

Tužitelji tvrde da je Minelli u tri slučaja prekršio uvjet nepostojanja osobne koristi za osobu koja pomaže u samoubojstvu. Prvi slučaj tiče se majke i kćeri koje su 2010. godine platile po 10.000 franaka (približno 62.000 kuna) umjesto uobičajenih pet do šest tisuća franka. Majka i kći, u dobi od 85 i 55 godina, platile su gotovo dvostruko više od cijene koja je tada vrijedila, a pokojnice su, navode tužitelji, na tako visok iznos pristale iz očaja.

Mogla se liječiti

Minelli se tereti da je 2003. pomogao u samoubojstvu 80-godišnjoj ženi, iako nije bila neizlječivo bolesna, jer je Dignitasu obećala donirati 100.000 franaka nakon smrti. Tri liječnika odbila su propisati smrtonosni koktel ženi koja je bila u lošem stanju i željela je umrijeti.

Minelli je pronašao četvrtog liječnika koji je pristao propisati joj smrtonosnu supstancu. Tužitelji navode da mu je dala pravnu punomoć za prebacivanje sredstava s njezina računa na Dignitas te da je, protivno staričinim željama, njezin pepeo prosuo u Ženevsko jezero, umjesto da je pokopa uz supruga u Njemačkoj.

Zabrana poticanja ili pomaganja samoubojstva u slučaju osobne koristi odnosi se i na preplaćivanje usluge, a upravo za to se tereti Minelli. Tužitelji traže 7000 franaka novčane kazne i dvogodišnju uvjetnu kaznu u iznosu od 65.000 franaka.

Samo izgovor

Minelli je odbacio optužbe, nazivajući navode tužitelja neutemeljenima. “Ovo nije uobičajena procedura. Tužitelji guraju nos u Dignitasovo poslovanje, a ovo im je samo izgovor. Tužiteljstvo ima pogrešne procjene troška potpomognutog samoubojstva. Oni nemaju pojma o ovom poslu”, izjavio je Minelli.

Slučaj pozorno prate pravni stručnjaci i političari. Bivši glavni tužitelj kantona Zürich, Andreas Brunner, za švicarski Tages-Anzeiger izjavio je da organizacije za potpomognuto umiranje moraju biti transparentne te omogućiti javnosti uvid u financijsku strukturu. Ida Glanzmann iz Slobodne demokratske stranke, liberalne političke opcije izrasle na protivljenju katoličkom konzervativizmu, istaknula je da organizacije moraju svoje račune otvoriti na uvid federalnoj vladi.

Kako piše local.ch, Dignitas strancima prosječno naplaćuje 75.000 franaka. Ta cijena ne uključuje pogreb i administrativne troškove. Švicarski državljani plaćaju približno 4000 franaka bez troškova pregleda liječnika.

Dignitas je najpoznatija švicarska klinika koja usluge nudi i strancima. Nije jedina. David Goodall (104), britansko-australski znanstvenik čiji je dolazak u Švicarsku na potpomognuto samoubojstvo prije nekoliko tjedana medijski bio jako popraćen, odlučio se na Life Cycle, manje poznatu konkurentsku kliniku u Baselu.

Među poznatim organizacijama za potpomognuto samoubojstvo je i Exit, koja usluge nudi isključivo švicarskim državljanima ili osobama s dugogodišnjom dozvolom boravka. Ta organizacija naplaćuje između 1100 (oko 7000 kuna) i 3700 franaka (23.000 kuna), ovisno o tome koliko su klijenti članovi njihove organizacije. Za one sa stažem duljim od tri godine usluga je besplatna. Međutim, i organizacija Exit napominje da realni troškovi postoje i da variraju od slučaja do slučaja.

Najblaži uvjeti

Optužbe za profiterstvo teške su za Minellija jer je riječ o jednom od najpoznatijih aktivista za pravo na smrt. Kada je 2010. Minelli svoj rodni Zürich pretvorio u svjetsku prijestolnicu potpomognutog samoubojstva, samo je nekoliko zemalja na svijetu dopuštalo takvu ili sličnu pomoć neizlječivo bolesnima. Namjerni prekid života zbog skraćivanja patnje, bilo u obliku eutanazije, potpomognutog samoubojstva ili umiranja, legalan je u Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Kanadi i Kolumbiji te u američkim saveznim državama Oregon, Washington, Vermont, Montana i Kalifornija.

Međutim, u Švicarskoj su uvjeti za izvršavanje prekida života najblaži. Minelli se u borbu za pravo na smrt uključio još početkom devedesetih, nakon gorkog obiteljskog iskustva. Govoreći o svojoj misiji, uvijek je isticao da pomaže ljudima koji ne vide drugog izlaza iz patnje, koji se ne žele baciti pod vlak ili s mosta, nego žele da im se omogući dostojanstvena, bezbolna smrt. Postao je globalno slavan zbog slučaja terminalno bolesnih iz drugih država gdje su kasnije zakonski odgovaralli članovi obitelji koji su ih doveli u Švicarsku.

Od početka do danas broj potpomognutih samoubojstava u Švicarskoj se stalno povećavao. Exit, koji uslugu nudi samo stanovnicima Švicarske, ima 110.391 člana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:01