POTRESNO PISMO

UMRO U ŠVICARSKOJ KLINICI Britanac koji je bolovao od teške bolesti usmrćen na vlastiti zahtjev, vlasti njegovu suprugu sada žele strpati u zatvor

 BBC / screenshot

Britanac Geoff Whaley koji je patio od progresivne bolesti motoričkih neurona preminuo je u švicarskoj eutanazijskoj klinici Dignitas nakon brojnih problema u svojem Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tamo, naime, eutanazija nije dozvoljena, a 80-godišnji Geoff je pod svaku cijenu htio izbjeći teške simptome koji prate završnu fazu ove neizlječive bolesti. Uoči smrti objavio je i potresno pismo koje je osvanulo na internetu, a u kojem se osvrnuo na sve što je morao proći u svom pokušaju da okonča vlastiti život.

Klinika je objavila da je Geoff, otac dvoje djece i djed četvero unučadi, umro u zagrljaju svoje supruge, okružen članovima obitelji i prijateljima.

U potresnom pismu koje je napisao neposredno prije smrti optužio je britanske zakonodavce da su "oduzeli mogućnost kontroliranja vlastite smrti", javlja Daily Mail. Posebno mu je bilo teško što su britanski policajci ispitivali njegovu 76-godišnju suprugu te ju terete za pomaganje u samoubojstvu, za što je zapriječena zatvorska kazna od 14 godina.

Geoffu je teška i neizlječiva bolest dijagosnticirana prije dvije godine: Liječnici su mu rekli da ima još samo šest do devet mjeseci života. Kako je bolest napredovala, sve je više gubio kontrolu nad svojim tijelom, mišići su mu atrofirali i nije se mogao sam brinuti za sebe, što ga je pogodilo. Kako je znao da mu nema spasa, a da će bolest poprimati sve stravičniji oiblik kako vrijeme prolazi, odlučio se na eutanaziju. No, u tom trenutku već je bio toliko nemoćan da si sam nije mogao rezervirati avionsku kartu, već je to učinila njegova supruga. Upravo to vlasti vide kao pomaganje u suicidu.

- Ja to tako ne gledam, već mi se čini da je normalno podušrijeti hrabrog i odlučnog muža kakav je bio Geoff - rekla je ona novinarima.

Whaley je u pismu napisao i kako je stres kojeg je proživio proteklih dana, otkako mu je supruga odvezena na policijsko ispitivanje, 'uništio sve što su danima činili kako bi se pripremili na njegov odlazak s ovog svijeta'. Njegove posljednje dane obilježili su, rekao je, dolasci agenata policije i socijalne službe. To mu je, istaknuo je, bilo i gore od užasa bolesti s kojima se suočavao, piše Daily Mail.

U pismu je od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva zatražio da ponovno razmotri zakon koji brani potpomognuto samoubojstvo. Geoffova supruga potvrdila je da je bolest sve više uzimala maha.

- Nekada je barem mogao pridržati čašu s pićem u kojem je slamka, a posljednjih dana nije mogao ništa. Nije mogao telefonirati, stiskati brojeve, nije se mogao hraniti niti odijevati. Posljednji tjedni ili mjeseci ove bolesti mogu biti naropčito odvratni i zato je odlučio da se s time ne želi suočiti - ispričala je ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:49