DAVID GOODALL

UGLEDNI AUSTRALSKI ZNANSTVENIK (104) EUTANAZIRAN U KLINICI U ŠVICARSKOJ Doktori šokirani njegovim posljednjim riječima: 'Nikad nešto slično nisam čuo'

 
David Goodall
 REUTERS

Australski znanstvenik David Goodall (104) eutanaziran je u četvrtak u klinici u Švicarskoj, objavila je organizacija Exit International, koja se bori za pravo na eutanaziju, prenosi BBC.

Umro je mirno u 12,30 sati u Baselu, objavio je Exit International.

U trenucima kada su mu liječnici ubrizgavali smrtonosnu dozu lijekova, Goodall je bio okružen svojom obitelji, a s iPada čuli su se taktovi Beethovene 'Ode radosti', skladbe koju je i sam otpjevao jučer na press konferenciji.

Vremešni znanstvenik je i na dan svoje smrti pokazivao veliku želju i nestrpljivost da konačno 'ode s ovog svijeta'. Dok je njegova obitelj ispunjavala formulare, 104-godišnjak ih je konstantno požurivao i prigovarao.

- Što čekamo? Hoćemo li više krenuti - prigovarao je Goodall.

Njegove posljednje trenutke opisao je doktor Philip Nitschke. Prije ubrizgavanje smrtonosne injekcije liječnik je Goodallu postavio četiri pitanja. Pitao ga je kako se zove, datum rođenja, zašto je došao u kliniku i čemu se nada nakon smrti. Posljednji odgovor zapanjio je sve.

- Samo se nadam da će mi srce stati.

Nakon ubrizgavanja injekcije svi su čekali da znanstvenik utone u vječni san, ali očito je i ta procedura bila previše za ekscentričnog znanstvenika.

- Koliko ovo traje!?

To su bile ujedno i posljednje riječi Goodalla. Nekoliko trenutaka poslije Australac je umro.

- Nikad nešto slično nisam čuo, ali gospodin je očito bio nestrpljiv.

Ipak, liječnik kaže da je posljednja želja gospodina Goodalla ispunjena. Priželjkivao je mirnu smrt i to je na kraju i dobio...

Hvaljeni ekolog i botaničar, koji nije bio smrtno bolestan, izjavio je kako se na to odlučio jer je bio sve manje sposoban brinuti se sam za sebe.

U svojem posljednjem javnom istupu rekao je da ga je interes javnosti iznenadio.

U intervjuu povodom svojega rođendana prošli mjesec, izjavio je: "Nisam sretan. Želim umrijeti. To nije posebno tužno. Tužno je ako se to čovjeku ne dopusti".

Goodallu nije bilo dopušteno potpomognuto samoubojstvo u Australiji i morao je doputovati u Švicarsku.

- Radije bih skončao u Australiji, stvarno žalim što Australija kasni za Švicarskom kad su u pitanju prava na smrt - objasnio je u srijedu uoči eutanazije.

Goodall je prije smrti rekao kako se nada da će zanimanje medija za njegov slučaj potaknuti Australiju i druge zemlje da razmotre svoja zakonodavstva.

Podsjetimo, David je neuspješno pokušao počiniti samoubojstvo početkom godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2022 23:28