DOBIO 4 GODINE ZATVORA

Osuđen tinejdžer koji je princa Harrya nazvao 'izdajnikom rase'

Meghan Markle i princ Harry
 Chris Jackson / Getty Images

Tinejdžer, pripadnik neonacističke skupine koji je britanskog princa Harrya nazvao izdajnikom rase nakon što se oženio s američkom glumicom Meghan Markle i sugerirao da ga treba ubiti, osuđen je na više od četiri godine zatvora, javlja u utorak BBC.

Michal Szewczuk (19) objavio je fotografiju Harrya, vojvode od Sussexa, kako drži pištolj prislonjen na glavu uz tekst "Vidimo se kasnije, izdajniče rase".

Fotografiju je objavio nekoliko mjeseci nakon Harryjeva vjenčanja s Meghan, čija je majka Afroamerikanka, a otac bijele rase.

Szewczuk i suoptuženi Oskar Dunn-Koczorowski (18), obojica poljske nacionalnosti, priznali su krivnju za poticanje terorizma.

"Dunn-Koczorowski i Szewczuk se očito smatraju superiornijim od većine društva i vjeruju da je njihova dužnost izraziti svoja uvjerenja i podučavati druge", rekao je Martin Snowden, viši detektiv i čelnik protuterorističke policije u sjeveroistočnoj Engleskoj.

"Puno materijala koje su objavili na društvenim mrežama ne samo da odražavaju njihova ekstremistička uvjerenja nego i potiču druge da izvode jednaka neumjesna djela", dodao je.

Szewczuk je osuđen na četiri godine i tri mjeseca dok je Dunn-Koczorowski dobio 18 mjeseci zatvora.

Ostalim objavama na internetu podržavali su norveškog ekstremno desnog ubojicu Andersa Breivika i neonacističku skupinu Sonnenkrieg Division.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:29