JUTARNJI U BEOGRADU

Otac preživjele učenice: ‘Ubijao je, a onda pogledao moju kćer u oči... Sagnula se i istrčala van‘

O drami koja se događala govorio je Milan Milošević, čija kći pohađa isti razred kao i napadač

Otac Milan Milošević

 Vlado Kos/Cropix

Nezapamćena tragedija dogodila se u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara. Učenik sedmog razreda te škole, Kosta K., u srijedu ujutro usmrtio je osmero svojih kolega iz 7./2 razreda i školskog zaštitara te teško ranio još šestero učenika i nastavnicu povijesti.

Dječak je došao u školu naoružan s dva pištolja i tri spremnika napunjena s 15 metaka te četiri Molotovljeva koktela. Imao je unaprijed razrađen scenarij i popis svih koje kani usmrtiti. Nažalost, velik, prevelik dio svoga nauma uspio je realizirati pokoljem kakav se ne pamti ne u Beogradu ili Srbiji, nego u ovom dijelu Europe.

image

Građani ostavljaju cvijeće ispred škole

Vlado Kos/Cropix

- Ovo je golema tragedija koja izaziva tugu i bol - rekao je Veselin Milić, načelnik beogradske policije, koji je na izvanrednoj konferenciji za novinare iznio kronologiju stravičnog zločina.

- Oko 8.40 policiju je nazvala Ivanka Jovanović, prijavila da je u školu ušlo dijete i da se puca. Zatim je zvao Kosta K. te rekao da je pucao u više osoba. Ovom prilikom je stradalo osmero učenika, sedam djevojčica i jedan dječak. U istom događaju je ozlijeđeno šestero učenika, četiri dječaka i dvije djevojčice. Prošlo je 25 godina otkako sam zasnovao radni odnos, bio sam na tisućama očevida, no ovo je nezapamćeno u cijelom društvu. Pitanje je ovo za cijeli sustav. Policajci su Kostu K. lišili slobode. Na mjestu je pronađeno oružje. Ovo je bilo planski i organizirano, planirao je zločin mjesec dana. Motiv još nije utvrđen. Dva pištolja je uzeo iz stana svog oca. Pripremio je i četiri Molotovljeva koktela - rekao je Milić, pa pokazao fotografije koje su pronađene kod uhićenog dječaka.

- Ovo je bio popis djece koju je planirao likvidirati. Nacrtao je i ulaz i izlaz iz škole te, kako je sam rekao, odredio prioritetne mete. Skica izgleda kao iz videoigrice i horor filma, što ukazuje da je detaljno planirao kako ući u koju učionicu - rekao je Milić.

- Ušao je u školu i odmah upucao zaštitara, a onda je krenuo prema učionici povijesti, koja je najbliže ulaznim vratima, a to je bio razlog zbog kojeg je upravo ovaj dan izabrao za provedbu svog plana. Usput je promijenio spremnik i kada je ušao u razred, prvo je pucao prema nastavnici, a onda prema djeci. Nakon toga je otišao u dvorište i nazvao policiju te prijavio što je učinio, a ubrzo nakon toga je uhićen. O motivima zašto je to napravio nije ništa rekao - prepričao je Milić dramatične trenutke masakra.

Prema pisanju srpskih medija, počinitelj još nije napunio 14 godina, što znači da za ovo zlodjelo ne može kazneno odgovarati. Mnogi se pitaju je li i to bio dio njegova plana, s obzirom na to da će 14 godina napuniti tek 30. srpnja. Izvori iz policije, pak, navode da u razgovoru s istražiteljima nije pokazao ni trunku kajanja, a kada su ga upitali je li svjestan što je učinio, odgovorio je: "Jesam, ubio sam najmanje osmero ljudi, a najviše 25".

image

OŠ Vladislav Ribnikar

Vlado Kos/Cropix
image

Građani ostavljaju cvijeće ispred škole

Vlado Kos/Cropix

Osim njega, uhićen je i njegov otac, vlasnik legalna dva pištolja kojima je izvršen pokolj, a za koje je, kako su rekli iz policije, izjavio da ih je držao u sefu pod šifrom. No, njegov je sin očito znao šifru, a bio je i obučen za pucanje jer ga je otac, kako navodi policija, vodio na treninge na streljanu. Pojavila se i priča da je Kosta K. trpio vršnjačko nasilje, no navodno za to postoji samo jedna prijava s njegove strane koja je obrađena.

O drami koja se događala u samoj učionici novinarima je nešto kasnije pričao Beograđanin Milan Milošević, čija kći pohađa isti razred kao i napadač i koja je u posljednji tren izbjegla metak.

- Kći nam je ispričala da ju je pogledao u oči i pucao na drugu stranu, a ona se sagnula i istrčala van, pa je otišla potražiti mlađu sestru u drugom razredu. Dečko koji je ispred nje istrčao je pogođen u nogu. Što više vrijeme prolazi, uviđamo razmjere ove tragedije. Ne znam što da kažem, ovo nije u duhu našeg društva, ali to je i internet... - rekao je Milošević koji na početku nije znao što se događa, ali mu je čovjek na kiosku rekao da je netko upucao nastavnicu povijesti.

- Nazvao sam suprugu, a ona mi je rekla da provjerim što kći ima prvi sat. Kada sam vidio da je povijest, supruga je počela vrištati. Onda sam izašao i čuo da je poginuo zaštitar, to je bio divan čovjek od 60-ak godina, davao je djeci sličice sa Svjetskog prvenstva i uvijek ih dočekivao, obožavao ih je - kazao je Milošević te dodao da su djeca i nastavnica prvo mislili da netko baca petarde.

- A onda je ušao u učionicu s pištoljem i odmah počeo pucati. Prve dvije djevojčice su kao klonule, a onda je odjednom, kad je ponovno opalio, pukla krv, to je valjda ova djevojčica što se bore za njezin život - ispričao je Beograđanin.

Kći im je rekla da počinitelja u tom razredu nitko nije dirao.

- On je došao kod njih nakon šest godina u drugoj smjeni, a tamo je navodno imao problema s drugom djecom, zadirkivali su ga što je mucao. Inače je bio savršen đak i nikakve probleme nije pravio - rekao je Milošević.

image

Milan Milošević

Vlado Kos/Cropix

Mediji u Srbiji cijeli dan prenose svjedočanstva učenika koji su preživjeli ovu tragediju. Neki su se pravili da su mrtvi i ležali su na pogođenim tijelima svojih razrednih kolega i prijatelja. Cijela je regija u šoku, a vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost od 5. do 7. svibnja. U školama u srijedu nije bilo nastave, a u četvrtak će u svim školama nastava početi minutom šutnje.

- Djecu roditeljima ne može nitko vratiti. Ovo je bestijalni čin. Prsten osiguranja, koji po našim procedurama jest normiran i predviđen za škole, funkcionirao je, i videonadzor i pripadnik osiguranja je bio prisutan. On je tragično izgubio život na dužnosti. Bio je prisutan i policajac koji se nalazio u redovnom obilasku škole. Zahvalan sam zdravstvenim radnicima i molimo Boga da pomognu svima. Šestero djece i jedna nastavnica su hospitalizirani - rekao je srpski ministar prosvjete Branko Ružić.

- Evidentan je kancerogeni utjecaj videoigrica i zapadnih vrijednosti. Svima je jasno da je potreban krupan preokret i sustavno nalaženje rješenja kako ova tragedija ne bi prerasla u društveno prihvatljiv model ponašanja kakav je u zapadnim društvima. Mi smo imali i veoma sadržajan, emocijama nabijen razgovor s predsjednikom Republike Aleksandrom Vučićem, s predsjednicom vlade Anom Brnabić i naravno da ćemo danas kao vlada izaći s još jasnijom slikom - zaključio je Ružić.

Nakon njega novinarima se obratila srpska ministrica zdravstva Danica Grujičić.

- Osmero djece i jedan čovjek su poginuli. Ne postoji mogućnost da se vrate. Dva dječaka su stabilno i izvan životne opasnosti, treća djevojčica je preživjela prostrijelnu ranu glave i ona je kritično. Za njezin život se bore. Nastavnica je također u životnoj opasnosti. Izražavam sućut roditeljima koji su svoju djecu izgubili, koji su ih jutros ispratili u školu - rekla je Grujičić.

image

Građani ostavljaju cvijeće ispred škole

Vlado Kos/Cropix
image

Građani ostavljaju cvijeće ispred škole

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:02