BILO JE PITANJE TRENUTKA

OTKRIVEN EKSPLOZIVNI DETALJ IZ BIJELE KUĆE Donald Trump zamalo je poslao tweet koji je mogao uzdrmati svijet: 'Vrh Pentagona protrnuo je od užasa'

 Jonathan Ernst / REUTERS

Nova knjiga Boba Woodwarda, proslavljenog novinara Washington Posta koji je sudjelovao u razotkrivanju afere Watergate, otkriva još jedan izuzetno zanimljiv detalj iz burne vladavine Donalda Trumpa u Bijeloj kući, prenosi AFP.

Na rub histerije u jednom trenutku doveo je vrh Pentagona nakon što je zamalo poslao tweet koji bio se u Sjevernoj Koreji protumačio kao neupitna najava američkog napada, otkrio je Woodward u intervjuu za CBS.

Knjiga 'Strah: Trump u Bijeloj kući', zasnovana na brojnim razgovorima s dužnosnicima, koji su svoje iskaze davali često pod zaštitom anonimnog izvora, svjedoči o atmosferi među katkad užasnutim zaposlenicima Bijele kuće. Proslavljeni je novinar u intervjuu opisao incident kao najopasniji trenutak u turbulentnom razdoblju prijetnji nuklearnim ratom.

- U njegovim draftovima je stajalo: 'Povući ćemo naše ljude iz Južne Koreje, članove obitelji 28.000 Amerikanaca', rekao je Woodward, govoreći o obiteljima američkih vojnika stacioniranima na Korejskom poluotoku.

Taj tweet srećom nikada nije poslan zbog povratne poruke dobivene tajnim kanalima iz Sjeverne Koreje da bi oni ovu poruku shvatili kao znak da se Sjedinjene Države pripremaju za napad, navodi CBS.

- U tom trenutku vodstvo Pentagona protrnulo je od užasa: 'Moj Bože, imamo pouzdanu informaciju da će Sjeverokorejci ovo shvatiti kao da je napad neupitan.

U intervjuu je Woodward među ostalim istaknuo koliko je Trump opsjednut činjenicom da Sjedinjene Države izdvajaju 3,5 milijarde dolara godišnje za američke trupe stacionirane u Južnoj Koreji, zbog vojne nazočnosti na poluotoku.

- Ne znam zbog čega moraju biti tamo, želim ih izvući, rekao je Trump na jednome sastanku, a nedugo potom ministar obrane James Mattis kratko mu je objasnio da oni oraju biti tamo kako bi spriječili Treći svjetski rat.

Tenzije između SAD-a i Sjeverne Koreje značajno su ublažene nakon summita Donalda Trumpa i Kim Jong-una 12. lipnja u Singapuru.

Kim je nedavno izrazio nepokolebljivu vjeru u Trumpa, a američki je predsjednik u nedjelju pohvalio vojnu paradu održanu u Sjevernoj Koreji koja nije sadržavala nuklearne projektile.

Prije samo godinu dana napetost se mogla rezati nožem između dviju država s nuklearnim naoružanjem kada je svijet napeto iščekivao svaku novu vijest, a jedan od najnapetijih trenutaka bila je Trumpova prijetnja od 19. rujna 2017. da će potpuno uništiti Sjevernu Koreju.

U svojoj knjizi Woodward je američkog čelnika opisao kao neinformiranog i impulzivnog državnika, katkad poprilično nesmotrenog, čiji su najbliži suradnici povremeno micali dokumente s njegova stola kako bi spriječili u poduzimanju ishitrenih poteza.

Na moblu CBS da iznese vlastiti zaključak na cijelu situaciju, Woodward je bio jasan:

- Ljudi, probudite se, jeste li svjesni što se događa?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:41