PONOVNO U PROBLEMU

OTKRIVENA TAJNA KOMUNIKACIJA TRUMPA JUNIORA I WIKILEAKSA UOČI IZBORA Trumpov sin objavio sve poruke: 'Odgovorio sam im na samo tri'

 
 REUTERS

Donald Trump Junior ponovno je u središtu istrage o potencijalnom namještanju predsjedničkih izbora u SAD-u u korist njegova oca Donalda Trumpa.

Američki magazin Atlantic objavio je poruke koje su izmijenili mlađi Trump i zviždački portal WikiLeaks uoči predsjedničkih izbora. Američka obavještajna zajednica vjeruje da taj portal služi ruskim vlastima u širenju informacija koje su u političkom interesu Moskve.

Najstariji Trumpov sin prvi je put optužen za suradnju s Kremljem kad je otkriveno da se sastao s ruskom odvjetnicom Natalijom Veseljnickajom. Vjeruje se da je ona povezana s Kremljem, a Donaldu Trumpu Jr. prišla je nudeći informacije štetne za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. I u tom slučaju, kao i u ovom, o kontaktu su bili obaviješteni zet američkog predsjednika Jared Kushner i Steven Bannon, tadašnji šef Trumpove kampanje.

Krajem rujna 2016., nešto manje od dva mjeseca prije izbora, s korisničkog računa WikiLeaksa na društvenoj mreži Twitter Donaldu Trumpu Jr. stigla je privatna poruka: “Uskoro s radom počinje internetski portal putintrump.org usmjeren protiv vaše kampanje. Pogodili smo njihovu lozinku - putintrump. Pogledajte na opciji ‘O korisniku’ o kome je riječ”.

duće jutro je Trump Jr. zahvalio na informaciji i tako je počelo njegovo dopisivanje s WikiLeaksom. Bio je to osjetljiv trenutak za korespondenciju s WikiLeaksom jer je taj portal upravo objavio hakirane e-mailove članova Demokratske stranke. Američki obavještajci vjeruju da su hakeri bili na platnoj listi Moskve. Poruke otkrivaju zanimljive detalje. WikiLeaks je predložio Trumpu da putem njihova portala napokon objavi poreznu karticu. “Tako bismo srušili optužbe da smo proruski portal i da zato objavljujemo dokumente štetne po Hillary Clinton”, objasnio je WikiLeaks.

Iz poruka je vidljivo da je WikiLeaks bio na strani republikanskog kandidata. Naime, portal je Trumpu savjetovao da ne priznaje poraz ako izgubi izbore (što se tada smatralo izvjesnim), nego da krivnju svali na medije koji su “namjestili izbore”.

Kad je Trump pobijedio, zviždački portal pokušao je od Trumpa dobiti protuuslugu. U prosincu, mjesec dana prije inauguracije, WikiLeaks je zamolio da Trump podrži osnivača portala Juliana Assangea koji se borio protiv izručenja. Predloženo je da Trump kaže da bi ga Australija trebala imenovati ambasadorom u Washingtonu.

“Oni to sigurno neće učiniti, ali to bi bio jasan signal svim zemljama koje su podigle tužbu protiv Assangea da ga prestanu koristiti za ulagivanje obitelji Clinton”, piše WikiLeaks. No, tada odgovora od mlađeg Trumpa više nije bilo. Komunikacija je postala jednosmjerna i portal mu je bezuspješno slao poruke s molbama.

No, uoči izbora, početkom listopada, Trump mlađi se prvi javio portalu, raspitujući se o novim dokumentima čiju je objavu na WikiLeaksu najavio jedan Trumpov politički agitator. Nema odgovora, no WikiLeaks je od Trumpa zatražio da objavljuje poveznice na njihove priče i tako promovira portal kod Trumpovih pristaša. “Možda biste mogli objaviti komentar Hillary Clinton da želi baciti bombu na šefa WikiLeaksa”, savjetovao je portal Trumpu Jr. “Učinio sam to još jutros”, odgovorio im je Trumpov sin.

Trump Jr. bezbrižno objavio što je pisao WiliLeaksu: 'Moje tri spektakularne poruke'

U očitom pokušaju da umanji važnost članka u časopisu Atlantic od ponedjeljka o tome, Donald Trump Jr je objavio, kako tvrdi, svoju "integralnu" komunikaciju s WikiLeaksom u obliku privatnih poruka na Twitteru od rujna 2016. do srpnja 2017.

Riječ je o desetak poruka grupe i 'njegova tri spektakularna odgovora'.

Grupa je htjela dati informacije Trumpovoj kampanji i povećati utjecaj tog otkrića na Clinton.

U svojim porukama, WikiLeaks ga obavještava o novoj internetskoj stranici koja agitira protiv Trumpa, traži da njegov otac tweeta o informacijama koje je grupa otkrila o Clinton i upozorava da bi, ako izgubi izbore, trebao osporavati rezultat.

Od Trumpova sina traži također da mu pošalje podatke o njegovim prihodima, ističući da bi "to jako poboljšalo percepciju njihove nepristranosti".

U travnju, dok su se istražitelji o mogućoj povezanosti Rusije s Trumpovom kampanjom zanimali za susret iz lipnja 2016. Trumpa Jr-a s ruskom odvjetnicom, WikiLeaks je od njega zatražio elektroničku poštu o tom susretu.

On je odgovorio na samo tri početne poruke. Zahvalio je na informacijama o novoj internetskoj stranici, neprilično komentirao Clinton i zatražio 3. listopada 2016., prije nego je WikiLeaks objavio kompromitirajuće informacije o Clinton, pojedinosti o tom curenju informacija.

Iako nije odgovorio na većinu poruka WikiLeaksa, predsjednikov sin nije reagirao kada je spomenuta nova internetska stranica.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange uvjerava na Twitteru da su te poruke bile dio promotivne kampanje.

"WikiLekas može biti jako učinkovit da bi uvjerio ljude, čak i visoko plasirane, da im je u interesu da pomažu njegove objave", rekao je.

Sessions se ipak sjeća sastanka na kojem se razgovaralo o Rusiji

Američki državni odvjetnik Jeff Sessions izjavio je u utorak da se sada sjeća sastanka s tadašnjim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom i pomoćnicima na kojemu se razgovaralo o vezama izborne kampanje s Rusijom, unatoč tome što je ranije svjedočio da ne zna za takve kontakte, prenose agencije.

Obraćajući se Odboru za pravosuđe, Sessions je rekao da se sjeća sastanka iz ožujka 2016. kojemu je prisustvovao savjetnik za vanjsku politiku George Papadopoulos. "Međutim, ne mogu se jasno sjetiti detalja o tome što je rekao tijekom tog sastanka", rekao je, prenosi Reuters.

Papadopoulos, koji se izjasnio krivim za laganje FBI-u o svojim kontaktima s Rusijom, rekao je na sastanku s Trumpovim izbornim stožerom da ima veze s Moskvom i da bi mogao pomoći dogovoriti sastanak Trumpa i ruskog predsjendiak Vladimira Putina, navodi se u dokumentima suda.

Sessions je izjavio na saslušanje povodom svog potvrđivanja u Senatu u siječnju da ne zna za komunikaciju između kampanje i Rusije.

Na drugom saslušanju u Senatu prošli mjesec Sessions je svjedočio da nije imao neprimjerene veze s Rusima te da ne zna da ih je imao itko iz kampanje.

Optužbe za zavjeru s Rusijom tijekom izborne kampanje obilježile su Trumpovih prvih deset mjeseci na dužnosti. Pokrenuta je i istraga.

Američke obavještajne službe zaključile su da se Moskva upletala u izbore 2016. kako bi pomogla Trumpovoj kampanji. I Kremlj i Trump odbacuju te optužbe.

Sessions je pred kongresnim Odborom također izjavio da će odluka o mogućem imenovanju specijalnog tužitelja za istragu o aferi elektroničke pošte Hillary Clinton biti uskoro donesena. "Možete biti sigurni da će ta odluka biti donesena bez političkog upliva, korektno i prikladno", izjavio je.

Nekoliko američkih medija je objavilo u ponedjeljak pismo ministarstva pravosuđa Povjerenstvu za pravne poslove Zastupničkog doma, prema kojem savezni tužitelji razmatraju imenovanje specijalnog tužitelja koji bi se bavio Zakladom Clinton ili spornim korištenjem privatnog servera za elektroničke državne tajnice poruke tijekom mandata Baracka Obame, navodi agencija AFP.

Predsjednik Trump je više puta tražio da se protiv njegove bivše protivnice na predsjedničkim izborima Hillary Clinton pokrene proces i predbacio je svom ministru pravosuđa da je neaktivan po tom pitanju.

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions navodno razmatra mogućnost imenovanja posebnog istražitelja koji bi se bavio navodnim malverzacijama Zaklade Clinton. Sessions je izjavio kako ostavlja otvorenom mogućnost da se istraže optužbe republikanskih zastupnika.

Oni tvrde da treba istražiti sumnjivu donaciju Zakladi Clinton koja je potencijalno bila povezana s odlukom administracije Baracka Obame iz 2010. da dopusti ruskoj nuklearnoj agenciji da kupi tvrtku Uranium One i tako osigura pristup uranu u SAD-u. Istražitelji ispituju navode, a podnijet će izvještaj Sessionsu treba li otvoriti posebnu istragu. Kada bi se to dogodilo, bilo bi komentara na neovisnost Ministarstva pravosuđa koje je istragu najavilo nakon Trumpova tvita o tome da mnoge zanima kako napreduje istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:53