STATISTIČKI GODIŠNJAK VATIKANA

OTKRIVENA TAJNA VATIKANA U 2011. čak 404 svećenika napastovala djecu, od toga ih iz klera otpuštaju 125!

 AP Photo/Andrew Medichini

Malo tko zna da u djelatnosti Svete Stolice u 2011. valja uvrstiti i prodaju indulgencija u Lutherovoj (i Benediktovoj) domovini Njemačkoj, ili istjerivanje dikobraza iz katakombi ispod Ville Ade (ona je talijanska, ali su katakombe ispod nje vatikanske). Ali to je samo dio aktivnosti o kojima izvješćuje najmanja država i najbrojnija vjerska zajednica u svijetu. Ako netko želi znati što je sve Sveta Stolica činila u prethodnoj godini - ima tri-četiri izvora na raspolaganju koji se međusobno dopunjuju.

Javna aktivnost Pape minuciozno je praćena iz dana u dan, a o njoj izvješćuje Bilten Novinskog ureda Svete Stolice. Dva su izdanja, oba dostupna na Internetu. Ustroj Svete Stolice još je minucioznije izlistan u Papinskom godišnjaku, koji izlazi potkraj veljače ili u početku ožujka, s nabrojenim svim tijelima i dužnosnicima Svete Stolice te ključnim statističkim podacima za cjelokupnu Katoličku crkvu. Izišao je i ove godine (s podacima za lanjsku): 2352 stranice za 70 eura. Nema ga na Internetu. Nešto kasnije se objavljuju zaključni računi za prethodnu godinu: posebno za Svetu Stolicu, posebno za Državu Vatikanskoga Grada. Napokon, potkraj kolovoza, stiže Djelatnost Svete Stolice, najkuriozniji dokument, jer donosi opise onoga što je u zaključnim računima samo zbrojeno. Najnovija, također za 2011., broji 1366 stranica, a zapada 80 eura. Ni nje nema na Internetu. Evo nekih stavaka iz Djelatnosti.

Država Vatikanskog Grada posljednjeg dana 2011. imala je 594 državljana: 71 kardinala, 307 crkvenih dužnosnika s diplomatskim statusom, još 51 crkvenog dužnosnika, jednu redovnicu, 109 papinskih švicarskih stražara, te još 55 laika. Dozvolu boravka imalo je još 238 osoba s nevatikanskim državljanstvima. Država je lani potrošila 32 milijuna kWh električne energije, još 4,5 milijuna za eksklave (uključujući Ponte Galleriju gdje su odašiljači Vatikanskog radija), te 1,8 milijuna za papinske vile. U vatikanskoj toplani sažgano je oko 1,225.000 prostornih metara metana. Potkraj 2011. .napokon je zaustavljena i suzbijena “invazija dikobrazâ” u Katakombi u Giordanijevih (gdje su ukopane svete djevice i mučenice od Donate do Hilarije). Invazori su protjerani nazad na talijanski teritorij iznad katakombi, u Villu Adu. Sveta Stolica javlja i da se bori za spas jedne od četiriju palmi koje krase kriptoportik Ostijske bazilike sv. Pavla izvan zidina. Napala ju je crvena palmina pipa.

Kongregacija za nauk vjere u djelatnost je ubrojila i ponovno tiskanje članka tadašnjega svog prefekta kardinala Josepha Ratzingera (današnjeg Pape), objavljenoga još 1998. u knjizi O pastorali razvedenih i ponovo vjenčanih. Članak je ponovo tiskan - piše - kako bi “privukao pozornost pastira” (duhovnih, dakako) na tu “na žalost nedovoljno poznatu knjigu”. U članku se opetuju tradicionalni stavovi Katoličke crkve, po kojemu su ponovo vjenčani nakon razvoda u stanju permanentnog preljuba, pa nemaju pristup pričesti (za razliku, domećemo, od povremenih, pa i serijskih preljubnika ili naprosto nevjenčanih sklonih promiskuitetu, kojima je dovoljna ispovijed za pristupanje pričesti). U Ratzingerovu članku spominje se i praksa pravoslavnih crkava da pod stanovitim uvjetima prihvate ne samo razvod, nego i drugi, pa i treći brak - ali u Katoličkoj crkvi je to nedopustivo “zbog doktrinarnih razloga”. Prisjetimo se da je u prvoj Jugoslaviji bilo prelazaka na pravoslavlje, i u krajevima koji pravoslavnoga dotad nisu vidjeli, samo radi razvoda i ponovnog vjenčanja.

Stegovni ured te iste Kongregacije pokrenuo je lani 599 novih postupaka, od kojih su se 440 odnosili na “delicta graviora” (teža kaznena djela), a među njima su najbrojnija bila napastovanja maloljetnih sa strane svećenika i redovnika: 404. Specificirano je da je lani stiglo znatno manje prijava nego 2010., ali da je broj slučajeva ipak znatno povećan spram prethodnih godina. U tome sklopu je Kongregacija podnijela Papi zahtjev da iz klera otpusti 125 osoba, a za još 135 je zahtijevala razrješenje od obveza.

Kongregacija za kler istodobno je - zbog drugih razloga a ne zbog težih kaznenih djela - izdala 540 reskripata o oslobađanju od svećeničkih obveza, i to za: 49 dijecezanskih đakona i 26 redovničkih, te 280 dijecezanskih svećenika i 185 redovnika. Ne piše, ali po navadi znamo, da je većina njih to zahtijevala radi sklapanja braka.

Kongregacija za redovnike lani je petorim osobama dopustila ulazak u redovnike iako su im bračni drugovi još živi.

Kongregacija za katolički odgoj priprema dokument o uporabi Interneta u svećeničkom obrazovanju.

Rimska rota koja daje ton ostalim crkvenim sudištima Katoličke crkve, lani je izrekla 179 pravomoćnih presuda o proglašavanju braka nevažećim, od kojih je većina (94) bila protiv poništenja braka.

Apostolska penitenciarija odobrila je lani 1315 indulgencija, od kojih najviše u Njemačkoj: 329.

Papinska akademija Bezgrešne žali se da nema dovoljno akademika, pa ne stigne odgovoriti na brojne zahtjeve molitvenih skupina potaknutih Međugorjem, koje “ne znaju kamo kanalizirati milost obraćenja postignutoga na tome blagoslovljenu mjestu” .

Apostolska elemozinerija primila je gotovo 7000 molbi za pomoć potrebitih katolika i pripadnika drugih vjera te im je razdijelila oko 900.000 eura milostinje.

Papinska žandarmerija lani je naplatila 96 globa za prometne prekršaje unutar Države Vatikanskoga Grada. Ista žandarmerija objavljuje da je, “osim nekoliko izoliranih slučajeva”, posve iskorijenila džeparenje.

Personal Svete Stolice broji 2832 osobe. Najveću jedinicu (više od 12 posto) čini Vatikanski radio s 352 uposlena, od kojih su 307 laici.

Na žalost, nema podataka o tome što su u 2011. činile i učinile Uprava imutka Apostolske Stolice (APSA), bankarski Institut za religijska djela (IOR), te još nova Apostolska inspekcija financija (AIF). Samo neke od tih podataka moguće je naći - ali u izvijestima stranih financijskih tijela, kao što je MoneyVal…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:29