SLUČAJ DON NEDJELJKA>>ŽUPNIKA IZ BIBINJA

Pedofilski SKANDAL: Policija ispitala don Ivanova. Došli su u civilu kako ne bi privlačili pažnju

Župnik iz Bibinja ispitan je u svom apartmanu. Kažu kako su 'iz dana u dan bogatiji saznanjima'

ZADAR - Zadarska policija je, zbog sumnji na seksualno zlostavljanje većeg broja dječaka, ispitala don Nedjeljka Ivanova (72), osumnjičenog da je kaznena djela radio za vrijeme službovanja u Bibinjama, gdje je bio župnik od 1976. do 1996. godine.

Don Ivanov je ispitan u svom apartmanu u Svećeničkom domu "Zmajević“ kraj zadarske katedrale, gdje živi sa još osam umirovljenih svećenika i dvije časne sestre. Policajci su u Svećenički dom došli u civilu, kako ne bi privlačili pažnju svojom prisutnošću na vratima Doma na Trgu Svete Stošije.

U uredu za odnose s javnošću PU zadarske ovu informaciju nisu potvrdili, no pouzdano doznajemo da je don Ivanov ispitan, i to temeljem prijava koje su protiv njega policiji podnijeli Josip Lenkić Barać, Mate Šindija i Nenad Bugarija.

- Zadarska policija svakodnevno obavlja razgovore sa svjedocima i ljudima koji imaju bilo kakve veze sa slučajem don Nedjeljka Ivanova - kratko je komentirao glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan, dodajući da je policija o ovom slučaju "iz dana u dan bogatija saznanjima“. Posao je obiman, kako zbog broja "upletenih“ ljudi, tako i zbog vremenskog odmaka od kada su djela počinjena, zaključio je Žodan.

Paralelna istraga, temeljem prijave zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, provodi se u Kongregaciji za nauk vjere pri Svetoj stolici. Nakon što Kongregacija ispita slučaj, bit će predložene mjere, koje u načelu izriče nadbiskup. Za sada je na snazi tek dekret zadarskog nadbiskupa, izdan 20. veljače, kojim don Nedjeljku Ivanovu „zabranjuje ispovijedati i odlaziti na župe“ dok proces traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:36