UHODANA RUTA

Otkriveno kako Rusi nabavljaju alkohol, u središtu operacije njihovi ljuti neprijatelji: ‘Šalju nam viski, vino...‘

Ne treba kriviti nas. Mi smo na granici i imate neke izvoznike na Zapadu koji koriste ovu priliku, opravdavaju se

Ilustracija

 Krzysztof Pazdalski/Alamy/Alamy/Profimedia

Latvija i Litva, države koje dijele kopnenu granicu s Rusijom, suočene su s optužbama da djeluju kao posrednici između zapadnih proizvođača alkoholnih pića i susjedne Rusije, piše Euronews. Unatoč velikim napetostima između dviju zemalja zbog ruske agresije na Ukrajinu i sankcija Zapada, Latvija je bila najveći izvoznik viskija u Rusiju 2023. godine, prema podacima koje je objavila ruska agencija RIA Novosti.

Oni pišu da je Rusija uvezla viskija u vrijednosti od gotovo 244 milijuna eura između siječnja i rujna 2023. godine, gotovo četiri puta više nego u istom razdoblju lani. Većinu je uvezla iz susjedne Latvije - u vrijednosti od 177,4 milijuna eura, dok je iz Litve otišlo 26,9 milijuna eura.

Latvijski uvoz u Rusiju bio je vrijedan više od 1,1 milijardu eura 2023. godine, prema podacima vlade te zemlje koje navodi Deutsche Welle. Više od polovice cjelokupnog iznosa latvijskog izvoza Rusiji bila su razna pića, alkohol i ocat. Ta baltička država prošle je godine izvezla u Rusiju više vina (73 milijuna eura) čak i od Italije (69 milijuna eura), koja je daleko veći proizvođač od Latvije.

Prema lokalnim stručnjacima, Latvija je posrednik između Rusije i zapadnih tvrtki, koje ne žele da se zna da još uvijek izvoze svoje proizvode u Rusiju zbog agresije na Ukrajinu. Matiss Mirosnikovs, ekonomist Banke Latvije, rekao je za Euronews da je njegova zemlja bila posrednik za zapadne kompanije, ali da je ponovni izvoz robe sa Zapada porastao nakon veljače 2022., kad je počela invazija na Ukrajinu.

- Ako pogledamo gdje se ta roba proizvodi, koje su to vrste alkoholnih pića, uglavnom vidimo da su ona stranog porijekla, ne proizvodimo ih ovdje - izjavio je za Euronews.

- Ono što mislim da se događa jest da zapadne tvrtke pokušavaju na neki način skrenuti pozornost sa svoje uloge prodavača (u Rusiju) i okriviti druge distributere, dok se imena većih matičnih kompanija ne pojavljuju u tim trgovinama, odnosno ne vidi se da su izravno povezani s Rusijom - rekao je Mirosnikovs.

- Ne treba kriviti nas. Mi smo na granici i imate neke izvoznike na Zapadu koji koriste ovu priliku - dodao je.

Latvija ne krši sankcije koje su uvedene zbog Rusije. Davis Vitols, generalni direktor Latvijske udruge alkoholne industrije (LANA), slaže se s tim.

- Prije nego što je Rusija započela rat u Ukrajini, Latvija je bila jedno od glavnih središta, ako ne i glavno središte mnogim velikim proizvođačima za izvoz alkohola u Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i Kazahstan - rekao je Vitols za Euronews.

- Prema sankcijama EU-a, izvoz alkohola u Rusiju i Bjelorusiju i dalje je dopušten, osim boca koje koštaju više od 300 eura, tako da, budući da Latvija ne proizvodi viski, oni se reizvoze iz drugih zemalja, dok se u Latviji te boce prodaju s etiketom u skladu sa zakonima zemlje izvoznice - dodao je.

Ruski izvori složili su se s latvijskim stručnjacima.

- Ako je ranije, prema dokumentima, uvoz išao u Rusiju samo u tranzitu kroz Latviju ili Litvu, sad su krajnja točka baltičke zemlje, a odatle isporuka ide u Rusku Federaciju - rekao je za RIA Novosti Veniamin Grabar, predsjednik ruske kompanije za alkohol.

- Logistički lanac nije se promijenio, promijenilo se malo papirologije. Razlog je što strani dobavljači često ne žele riskirati i navesti Rusiju kao krajnju točku isporuke - dodao je.

Mirosnikov je za Euronews rekao da je udio izvoza u Rusiju zapravo "dramatično" pao od 2014. Prije deset godina Rusija je bila drugi najveći izvozni partner Latvije, s 14 posto ukupno izvezene robe, sad je to manje od 6 posto.

- Još uvijek je prilično visok, ali njegova uloga smanjila se tijekom godina - ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:18