UDAR NA ‘TORANJ 22‘

Otkriveno tko je izveo smrtonosni napad na Amerikance: ‘Preuzimamo odgovornost!‘

Objavili su da su pokrenuli napade kao ‘odgovor na masakre‘

Toranj 22, američka baza strateški smještena blizu jordansko-sirijske granice

 Afp

Proiranska grupa Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napade u kojima su ubijena najmanje tri i ozlijeđena još 34 američka vojnika. Američke snage su se u trenutku napada dronom nalazile u Tornju 22, bazi strateški smještenoj blizu jordansko-sirijske granice.

Prema analizi proizraelskog Washingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, Islamski otpor u Iraku zapravo nije samo jedna skupina, nego krovni naziv koji se koristi za labavu koaliciju svih milicija koje Iran podržava u Iraku i Siriji. Korištenje takvog krovnog pojma prikriva odgovornost, što otežava utvrđivanje tko je točno odgovoran za napade na američke trupe. Također pokazuje jedinstvo milicija, što inače nije slučaj. Uporaba općenitog izraza dio je "strategije fasade" koju Iran i njegovi opunomoćenici koriste od 2019. kako bi izbjegli odgovornost za napade na Amerikance.

Vjeruje se da snage Quds Iranske revolucionarne garde igraju značajnu ulogu u organiziranju Islamskog otpora u Iraku.

"Iračke naoružane skupine imaju tendenciju ljubomorno čuvati svoje individualne identitete i zasluge koje dobivaju od napada, tako da njihova spremnost da prikriju te identitete, pa čak i zaniječu tvrdnje o individualnom grupnom napadu, sugerira da ih koordinira viša sila", dodaje se u izvješću Instituta. Od Hamasova napada na Izrael 7. listopada skupine milicija napale su američke vojne objekte u Iraku i Siriji najmanje 160 puta dronovima, raketama, minobacačima i balističkim projektilima.

Irački vojni dužnosnici vjeruju da militantne skupine vjerojatno poduzimaju akcije kako bi obranile svoju poziciju glasnih kritičara Izraela i samoproglašenih branitelja Palestinaca, ali i kako bi ojačale regionalnu podršku palestinskom pitanju. "Toliko su puno pričali o svom neprijateljstvu prema Americi i kako žele osloboditi Jeruzalem i ako sada budu šutjeli, bit će im stvarno, stvarno, stvarno neugodno", rekao je jedan irački vojni dužnosnik za američki think tank Atlantic Council.

Islamski otpor u Iraku priopćio je da je pokrenuo napade kao "odgovor na masakre koje je počinio cionistički entitet (Izrael) nad našim ljudima u Gazi" te dodao da će nastaviti s napadima na "uporišta neprijatelja".

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su napad na američke trupe izvele radikalne militantne skupine koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku, a ministar obrane Lloyd Austin dodao je da će poduzeti "sve potrebne radnje da obrani SAD i američke trupe". Austin nije otkrio iz koje je zemlje napad pokrenut.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani izjavio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da milicije ne primaju naredbe od Irana i djeluju neovisno. Rekao je i da su optužbe da je Iran naredio napad "neutemeljene" te okrivio Izrael i Sjedinjene Američke Države za raspirivanje nestabilnosti u regiji. "Ovo je zavjera onih koji vide svoje interese u ponovnom uvlačenju SAD-a u novi sukob u regiji", ustvrdio je Kanaani.

Napad dronom na američku bazu u nedjelju pokazao je da su milicije koje podržava Iran sposobne nanijeti ozbiljnu štetu američkim trupama, unatoč naporima američke vojske da ih oslabi i izbjegne eskalaciju šireg regionalnog sukoba.

O napadnutoj američkoj bazi se malo toga zna, osim da se nalazi blizu američke vojne baze al-Tanf koja je bila ključna u borbi protiv Islamske države i odigrala je važnu ulogu u američkoj strategiji obuzdavanja gomilanja iranske vojske u istočnoj Siriji. Jordanski dužnosnici rekli su da napad nije bio na njihovu tlu, nego u graničnom području Sirije koje je izvan kontrole Assadova režima.

Od početka sirijskog sukoba 2011. Washington je potrošio stotine milijuna dolara kako bi pomogao Jordanu da uspostavi sustav nadzora, poznat kao "program granične sigurnosti", kako bi zaustavio infiltraciju militanata iz Sirije i Iraka.

Krajem prošle godine Jordan je zatražio od Washingtona da rasporedi protuzračne obrambene sustave Patriot kako bi ojačao graničnu obranu i zatražio dodatnu pomoć u borbi protiv krijumčara droge duž granice sa Sirijom. Trenutačno je oko 2500 američkih vojnika raspoređeno u Iraku i još 900 u sjeveroistočnoj Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:59