OBREDNI NAKIT

Otumfu Osei Tutu II. zapamtit će Oslo: Afričkom kralju u Norveškoj ukrali neprocjenjive dragulje

Kralju Otumfuu Oseiju Tutuu II., vladaru regije Ashanti u zapadnoafričkoj državici Gani, u Norveškoj su ukradeni kraljevski dragulji, generacijama u posjedu vladarske obitelji i smatraju se neprocjenjivima.

- Svakome tko poznaje našu tradiciju jasno je da su za nas kraljevski dragulji neprocjenjivi. Oni imaju veliku sentimentalnu vrijednost, a svatko tko posjeduje takvo što shvatit će kakav je to gubitak - izjavio je kraljev tajnik Kofi Owusu Boateng. No, poslije je za BBC ustvrdio da sve to “nije tako strašno” jer je nestalo samo “nekoliko prstena i pokrivala za glavu”.

Norveška je policija objavila kako “ima dobre snimke” s nadzornih kamera iz predvorja hotela Radisson Blu Plaza u glavnom gradu Oslu odakle su nestali.

Vladaru Ashantija i drugim “tradicionalnim” vođama Ustavom je zabranjeno uključivati se u politiku, ali on je poglavar najveće etničke skupine u Gani. Presuđuje u sporovima u regiji Ashanti iz koje dolazi njegov narod i uključen je u lokalnu administraciju. Tutu II. je vlast preuzeo 1999. kao 16. Asantehene, odnosno vladar u svojoj lozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:16