KRVAVI DIJAMANTI

POVIJESNA PRESUDA U HAAGU Charles Taylor prvi je šef države osuđen za ratne zločine od Drugog svjetskog rata: Na suđenju je svjedočila i Crna pantera Naomi Campbell

Bivši liberijski predsjednik pomagao je krvoločne ustanike u Sijera Leoneu dok se on družio sa svjetskom elitom
 AP

DEN HAAG - Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor danas je proglašen krivim za “pomaganje i poticanje” na ratne zločine tijekom građanskog rata u susjednom Sijera Leoneu, pa i za planiranje nekih napada, uključujući onaj na glavni grad Freetown.

U povijesnoj presudi, prvoj za ratne zločine protiv nekog šefa države još od kraja Drugog svjetskog rata, Taylor je optužen da je između 1996. i 2002. pomagao pobunjenicima Revolucionarne ujedinjene fronte (RUF) počiniti zločine protiv civila, uključujući ubojstva nepoznatog broja ljudi, silovanja, otmice i seksualnog porobljavanja neznanog broja djevojčica i žena, te odsijecanje ruku i drugih dijelova tijela stanovnicima koji njihovu borbu nisu podržavali. Praksa je bila toliko raširena da su postojali kolokvijalni nazivi “dugi rukavi”, za one kojima su ruke bile odsječene iznad zapešća, i “kratki rukavi” za rezove iznad lakta.

Čitajući presudu sudac Richard Lussick posebice je istaknuo sudbinu više od 1000 dječaka mlađih od 15 godina, koje su pobunjenici oteli, obučili za borbu te im, kako bi ih spriječili da pobjegnu, na leđa noževima usjekli inicijale “RUF”. Te bi dječake, obično drogirane, potom slali da sakate ljude, čuvaju polja dijamanata, traže hranu, pa čak i da se bore.

Iako su suci presudili da Taylor nije kontrolirao RUF, da pobunjenicima nije izravno zapovijedio da počine zločine, kao i da se s njima nije udružio u zajednički zločinački pothvat, zaključili su da se osobno potrudio produljavati sukob jer je zbog toga imao vlastitu korist: zapovjednicima RUF-a sugerirao je da zauzmu područja unutar Sijera Leonea bogata dijamantima, a potom im je u zamjenu za drago kamenje dostavljao oružje, municiju, pa i opremu za rudnike. Svjedoci su na sudu pričali o oružju koje je krijumčareno iz Liberije u Sijera Leonea u vrećama riže i dijamantima koji su putovali u suprotnom smjeru u staklenkama od majoneze.

Iako Taylor za sve vrijeme sukoba prema nekim tvrdnjama ni u jednom trenutku nije nogom stupio na teritorij Sijera Leonea, suci su zaključili da je najkasnije 1997. znao što se tamo zbiva: da RUF terorizira civilno stanovništvo, što je uključivalo ubojstva više od 50.000 ljudi, te silovanja i sakaćenja još više stotina tisuća. Novac koji je zaradio, a broji se u stotinama milijuna dolara, uz ostalo je trošio na financiranje svojih političkih kampanja.

Tijekom četiri godine suđenja saslušano je više od 100 svjedoka, no pozornost svjetskih medija izazvale su dvije zvijezde: supermodel Naomi Campbell i glumica Mia Farrow. Campbell je priznala da je 1997., nakon večere u Pretoriji, koju je organizirao tadašnji južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, primila vrećicu s dijamantima. Na večeri je sjedila do Charlesa Taylora, koji joj se “blago udvarao”. Tu joj je večer u sobi netko dostavio tri “mala, prljava kamena”.

- Dijamante sam navikla vidjeti sjajne i u kutiji - svjedočila je tada manekenka.

Mia Farrow, koja je također bila na toj večeri, tvrdila je da joj je idućeg jutra Naomi rekla da joj je Taylor preko svojih ljudi poslao “golemi dijamant” koje je planirala dati Mandelinoj humanitarnoj zakladi.

Naomino svjedočenje tužiteljstvu je pomoglo dokazati ključnu optužbu: da je Taylor krvavim dijamantima financirao, te time omogućavao i produljavao, sukob u Sijera Leoneu. Naime, dijamanti iz vrećice koja je završila kod Naomi bili su dio hrpe dragog kamenja kojom je Taylor za tog posjeta JAR-u kupio oružje te ga, preko Burkine Faso, poslao pobunjenicima u Sijera Leoneu, tvrdilo je tužiteljstvo.

Taylor bi svoju kaznu trebao saznati 30. svibnja, nakon što će na saslušanju dva tjedna ranije dobiti i priliku obratiti se sudu - što je nakon izricanja presude pokušao i jučer, ali mu suci to nisu dopustili. Kaznu će služiti u britanskom zatvoru, budući da je Nizozemska pristala biti domaćin samo suđenju, nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a procijenilo da bi Taylorova prisutnost u Freetownu mogla destabilizirati cijelu regiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:00