PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ

OTVARA SE I ZEMLJA KOJU JE KORONAVIRUS NAJJAČE POGODIO Neki tvrde da se statistika krivo vodila, a drugi se pitaju: 'Zašto smo tako podbacili?'

Bruxelles, Belgija
 Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

Belgija, u svijetu najteže pogođena država koronavirusom, ako se računa broj preminulih u odnosu na stanovništvo, od ponedjeljka je ušla u treću fazu otvaranja. Otvoreni su restorani, kafići, dopuštena su vjerska okupljanja i putovanja. Iako je broj novozaraženih još uvijek veći od 100 dnevno, u Belgiji smatraju da je situacija povoljna, a trend u opadanju. Brzo se smanjuje i broj pacijenata u bolnicama, a pada i stopa smrtnosti od virusa COVID-19. Otvorene su i osnovne škole te vrtići.

No Belgija se suočava s neslavnim rekordom po broju žrtava od koronavirusa. Dosad je u Belgiji umrlo više od 9600 pacijenata, što je uvjerljivo najviše u svijetu u odnosu na broj stanovnika. Zaraženih je bilo oko 60 tisuća.

Prema zadnjim podacima, u Belgiji je dosad umrlo više od 9600 ljudi, što je 828 mrtvih na milijun stanovnika, dok je, primjerice, u Italiji ta brojka 560, a u Hrvatskoj 25 na milijun stanovnika.

Dugo će se u Belgiji analizirati razlozi zašto je ova izrazito razvijena država, s jednim od najboljih zdravstvenih sustava u svijetu, imala tako velike posljedice kakve nisu imale niti nerazvijene države. Često je bilo argumenata da je Belgija krivo vodila statistike jer je u brojku stradalih uvrstila i osobe koje su umrle u domovima za starije osobe kod kojih se samo sumnjalo da su imali virus, ali za to nije bilo potvrde.

Međutim, znanstvenim analizama briselskog sveučilišta, kojima je uspoređena ukupna smrtnost u istom razdoblju prijašnjih godina, utvrđeno je da je Belgija zapravo dobro vodila statistike jer je ukupna smrtnost ovoga proljeća bila najveća od Drugog svjetskog rata.

Belgija je imala stroge mjere sve dosad. Bila je gotovo potpuno zatvorena prema van i kretanje unutar države bilo je ograničeno, pa čak i iz jednog u drugo naselje u istome gradu. Također, Belgija je među zadnjim državama ukidala mjere ograničenja.

U ukupnoj brojci preminulih u Belgiji gotovo pola su osobe umrle u domovima za zbrinjavanje starijih i nemoćnih. Očito ti domovi nisu bili dovoljno zaštićeni.

Širenje zaraze brže nego u drugim državama može se pripisati i činjenici da je Belgija, posebno grad Bruxelles, s izrazito izmiješanim stanovništvom i najvećim udjelom stranaca u stanovništvu. No i u Belgiji se nadaju da će virus nastaviti slabiti i da će, ukoliko dođe do drugoga vala, biti bolje pripremljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:44