U VATIKANU

OTVOREN POVIJESNI SKUP O SVEĆENIČKOM SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU Papa Franjo: 'Crkva će poslušati plač djece koja traže pravdu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.02.2019. u 14:16

Pope Francis delivers a speech during the four-day meeting on the global sexual abuse crisis, at the Vatican, February 21, 2019, in this screen grab taken from video. CTV-ACCESS ALL via REUTERS NO RESALES. NO ARCHIVES
REUTERS

 

Papa Franjo otvorio je u četvrtak povijesni skup u Vatikanu na temu svećenićkog seksualnog zlostavljanja, ističući da žrtve traže "konkretne mjere".

Žrtve očekuju "konkretne i djelotvorne mjere" za borbu protiv zlostavljanja, a ne samo osude, kazao je Franjo u kratkom uvodnom govoru.

Istaknuo je kako će Crkva "poslušati plač djece koja traže pravdu", prenosi Reuters.

REFILE - CORRECTING BYLINE Pope Francis delivers a speech during the four-day meeting on the global sexual abuse crisis, at the Vatican, February 21, 2019, in this screen grab taken from video. CTV-ACCESS ALL via REUTERS NO RESALES. NO ARCHIVES
REUTERS
 

"Zlo" seksualnog zlostavljanja djece treba se transformirati u "pročišćivanje" Katoličke crkve, poručio je Papa, ukazujući na potrebu da se "zacijele velike rane koje su pedofilski skandali zadali i djeci i vjernicima".

Na četverodnevnoj konferenciji koja je počela u četvrtak stiglo je više od stotinu čelnika biskupskih konferencija sa svih kontinenata, a prisutni su vatikanski dužnosnici, stručnjaci, čelnici muških i ženskih vjerskih redova, te predstavnici udruga koje okupljaju žrtve zlostavljanja.

Neki od predstavnika takvih udruga izrazili su sumnju i prozvali događaj marketinškim trikom kojem je cilj poboljšanje imidža Crkve s 1,3 milijarde vjernika, znatno uzdrmane pedofilskim skandalima.

Katolička crkva suočena je s velikom krizom zbog višedesetljetnog prikrivanja spolnog zlostavljanja i propusta u kažnjavanju svećenika predatora. Nedavni skandali u Čileu, Sjedinjenim Državama, Australiji i Njemačkoj stvorili su pritisak na papu Franju da djeluje.

Pope Francis attends the four-day meeting on the global sexual abuse crisis, at the Vatican February 21, 2019. Vatican Media/­Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
REUTERS
 

Posljednji slučaj dogodio se u subotu kad je Vatikan objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala u američkoj prijestolnici Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo