MIROVNA INICIJATIVA

OTVOREN PUT MIRU U LIBIJI Putin i Erdogan pozvali generala Haftara da prekine ofenzivu na Tripoli. Ako se primirje održi, tražit će se kompromis

 
Giuseppe Conte i Fajeza al-Saradž
 Handout/Palazzo Chigi press office / AFP

Samo nekoliko sati nakon dogovorenog primirja, u Libiji se jučer ponovo pucalo, za što obje strane optužuju jedna drugu. Par minuta nakon što je primirje trebalo stupiti na snagu, čula se pucnjava oko Tripolija, prenose agencije.

U Libiji su u ratu međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju, pod vodstvom Fajeza al-Saradža, te Libijska nacionalna vojska, pod vodstvom generala Kalife Haftara. Haftar je u travnju pokrenuo ofenzivu s ciljem zauzimanja glavnog grada Tripolija.

Napadi

To mu dosad nije pošlo za rukom, ali je proteklih tjedana intenzivirao napade. Haftara podržavaju Francuska, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati. Smatra se da uživa podršku Rusije protiv međunarodno priznate Saradžove vlade, koja uživa podršku Turske, Katra i Italije. Turska je prošlog tjedna poslala svoje trupe u Libiju usprkos međunarodnim prosvjedima, prenosi Spiegel Online.

Do primirja je došlo na inicijativu Rusije i Turske, koje podržavaju suprotstavljene strane, Rusi Haftara, a Turci vladu u Tripoliju. Turski predsjednik Erdoğan i ruski Vladimir Putin prošlog tjedna su se sastali u Istanbulu i obje strane pozvali na prekid vatre, što bi bio uvod u mirovne pregovore. Njemačka kancelarka Angela Merkel ponudila je da se pregovori odvijaju u njenoj zemlji. Talijanski premijer Giuseppe Conte i drugi europski lideri pridružili su se pritisku za obustavu vatre u Libiji kako je sukob zaprijetio da će prerasti u regionalni konflikt, prenosi BBC.

Conte je pozvao na prekid međunarodnog uplitanja u toj zemlji, bivšoj talijanskoj koloniji. Talijanski premijer primio je u Rimu sredinom tjedna generala Haftara. Libija je bila tema subotnjeg susreta predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, kao i razgovora Angele Merkel i Vladimira Putina u Kremlju. Njemačka već mjesecima aktivno traži rješenje sukoba u Libiji. U subotu je Putin u Kremlju podržao njemačku inicijativu za sazivanjem mirovne konferencije o Libiji u Berlinu, priopćeno je sa sastanka Putina i Angele Merkel u subotu. To je prvi posjet Angele Merkel Kremlju nakon pet godina. “Mora se spriječiti da previše drugih zemalja počne utjecati izvana i da pritom libijske interese gurnu u pozadinu”, poručila je njemačka kancelarka.

Gadafijev general

Od rušenja dugogodišnjeg lidera Moamara Gadafija 2011., Libija je kaosu. General Haftar kontrolira većinu istočnog dijela Libije, prošlog je tjedna zauzeo obalni grad Sirte, treći po veličini. Haftarovo uporište je Bengazi, gdje uživa popularnost zahvaljujući pobjedi nad islamistima. Haftar je bio jedan od Gadafijevih generala, koji su s njim došli na vlast kad su 1969. preuzeli vlast od kralja Idriza. Gadafi ga se odrekao za vrijeme rata u Čadu, Haftar se sklonio u SAD-u i odatle ga godinama pokušavao srušiti. Vratio se u Libiju 2011., a tri godine kasnije pozvao je Libijce da ustanu protiv vlasti izabrane na izborima.

Stabilno stanje u Libiji važno je Europi jer odatle stiže veliki broj afričkih imigranata.

Putin i Erdogan pozvali su na primirje koje je trebalo stupiti na snagu u noći sa subote na nedjelju. Obje strane dale su uvjetni pristanak, ako i onaj drugi pristane. Nakon sastanka 8. siječnja Putin i Erdoğan čuli su se u subotu, prenose turski izvori. Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu da očekuju od Rusije da uvjeri Haftara u prekid vatre.

Žestoki odgovor

Glasnogovornik Haftarove vojske Ahmed al-Mismari rekao je u videoporuci da oni prihvaćaju prekid vatre, ali da će žestoko odgovoriti bude li se prekršio. Primirje je stupilo na snagu u ponoć, vozači u Tripoliju su trubili kako bi to proslavili, prenio je turski Hurryet. Vlada nacionalnog jedinstva najavila je da planira ponovo otvoriti zračnu luku u Tripoliju, zatvorenu zbog Haftarovih napada.

Njemačka kancelarka u Moskvi nakon pet godina: Putin poriče prisustvo ruskih vojnika i plaćenika u Libiji

Rusija nema vojnika u Libiji, niti plaća tamo vojnike, ustvrdio je ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu nakon tri i pol sata razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nedavno je Turska izašla s podatkom da Rusi imaju 2000 vojnika u Libiji. “Ako tamo ima ruskih državljana, oni ne predstavljaju interese ruske države niti primaju novac od nje”, rekao je Putin.

Lideri Njemačke i Rusije razgovarali su i o plinovodu Sjeverni tok 2, koji bi ruski plin trebao dovesti do Njemačke. Najnovije američke sankcije ne mogu spriječiti realizaciju tog projekta, poručio je Putin. Washington je zaprijetio sankcijama tvrtkama koje će na postavljati cijevi za taj plinovod. SAD smatraju da EU ne smije biti ovisna o ruskom plinu. Merkel je osudila američku odluku o sankcijama, poručujući da je “u osnovi riječ o gospodarskom projektu”. Njemačka kancelarka također je poručila da će Europa voditi računa o diverzifikaciji izvora opskrbe plinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:44