OD 2007. DO 2020.

Otvorena baza podataka: Sve presude za terorizam na Zapadnom Balkanu na jednom mjestu

Najviše osoba za terorizam, njih 14, osuđeno je u BiH zbog terorističkih napada te planiranja istih na 117 i pol godina zatvora
Ilustracija
 Birn

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) razvila je bazu podataka koja sadrži informacije o presudama i kaznama za terorizam u Bosni i Hercegovini, kao i za sudjelovanje u sukobima u Siriji i Ukrajini koje su izrečene u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Baza sadrži podatke o 30 osoba koje su procesuirane za terorizam u zemljama Zapadnog Balkana, potom 63 osobe iz svih pet država protiv kojih su okončani postupci zbog boravka i dovođenja u vezu sa sirijskim ratištem, poticanjem na odlazak u Siriju, kao i pokušaje odlaska u tu zemlju te 18 osoba iz Srbije, Crne Gore i BiH kojima se sudilo za sudjelovanje u sukobima u Ukrajini, piše Detektor.

Regionalna direktorica BIRN-a Marija Ristić izjavila je da je Baza rezultat višegodišnjeg napornog rada i znanja novinara Mreže na izvještavanju o terorizmu.

“Željeli smo napraviti relevantan izvor podataka o regionalnom terorizmu za novinare i istraživače ali i sve koje ova tema zanima. Osim podataka koji su provjereni, željeli smo podijeliti i znanje i iskustva BIRN-a u izvještavanju o ovim temama”, kazala je Ristić.

Presude koje su navedene u bazi obuhvaćaju razdoblje od 2007. do kraja 2020. godine.

image
Ilustracija
Photoedit/Alamy/Alamy/Profimedia

Najviše osoba za terorizam, njih 14, osuđeno je u BiH zbog terorističkih napada te zbog pripremanja i planiranja terorističkih djela na 117 i pol godina zatvora, dok su tri osobe oslobođene, nakon čega slijedi Sjeverna Makedonija koja je osudila 11 osoba na kazne u rasponu od godinu i pol do 14 godina, piše Detektor.

Zbog vrbovanja, pokušaja odlaska i boravka na sirijskom ratištu najviše osuđenih je u BiH, njih 28, zatim slijedi Sjeverna Makedonija s 18 i Albanija s devet osuđenih. Samo je jedna osoba iz BiH oslobođena optužbi za sudjelovanje u sukobima u inozemstvu.

Najmanji broj procesuiranih je u Crnoj Gori, koja na po šest mjeseci osudila po jednu osobu zbog sirijskog i ukrajinskog ratišta.

Statistika pokazuje da je najveća zatvorska kazna za domaći terorizam od 35 godina izrečena u BiH, a najniža od godinu i pol u Sjevernoj Makedoniji, dok je za inozemna ratišta najveća kazna od 18 godina izrečena u Albaniji, a najniže od po šest mjeseci u Crnoj Gori.

Najviše procesuiranih za ukrajinsko ratište je bilo u Srbiji, a svi predmeti u ovoj zemlji, odnosno njih 16 koji se nalaze u Bazi, su okončani sporazumima o priznanju krivice te uvjetnim kaznama i kućnim zatvorom.

Direktor BIRN-a BiH Denis Džidić objasnio je da Baza sadrži podatke o visini kazni, tekstove presuda, podatke o kriminalnim dosjeima osoba kojima se sudilo za terorizam ili sudjelovanje u ratovima u inozemstvu.

“Važno je naglasiti da je Baza otvorena za besplatno korištenje svima. Moguće ju je pretraživati a posebno smo se trudili povezati važne informacije poput ranije osuđivanosti ili drugih veza između osoba kojima se sudilo”, kaže Džidić.

Baza podataka sadrži i detaljne preglede slučajeva koji uključuju fotografije i videozapise, koristeći BIRN-ovo opsežno izvještavanje o tim slučajevima, kao i resursni centar koji nudi videoupute i PDF brošure o tome kako izvještavati o nasilnom ekstremizmu i terorizmu.

Baza podataka dostupna je na linku terorizam.detektor.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 20:53