EKIPA ZA LIKVIDACIJE

Ovo je 11 Mossadovih agenata koji su ubili Hamasovog čelnika

Mahmouda Al-Mabhouha ubili su agenti izraelske tajne službe u njegovoj hotelskoj sobi u Dubaiju. U zemlju su ušli uz pomoć lažnih putovnica
 Reuters

Policija Ujedinjenih Arapskih Emirata u potjeri je za 11 osoba, od kojih je jedna žena, koje su osumnjičene za ubojstvo jednog od čelnika Hamasa Mahmouda Al-Mabhouha 20. siječnja u njegovoj hotelskoj sobi u Dubaiju.

Šestero njih imalo je britanske putovnice, troje irske - uključujući i ženu, dok su ostala dvojica imala njemačku i francusku putovnicu, objavila je jučer lokalna policija, piše Times .

Hamas je za ubojstvo optužio izraelsku tajnu službu Mossad.

"Ne isključujemo da je upravo Mossad odgovoran za ovo ubojstvo, no nakon uhićenja osumnjičenih znat ćemo više", rekao je general Dhafi Khalfan, šef policije u Dubaiju.

Također je istaknuo da su svi detalji proslijeđeni Interpolu, koji će uskoro izdati tjeralice za 11 osoba.

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert reagirao je na natpise Timesa o tajnim operacijama i likvidacijama na Bliskom istoku, uključujući Hamasove i iranske dužnosnike.

"Velik je raspon djelovanja između objave rata i prihvaćanja nuklearnog Irana. Postoje druga sredstva, koja zajedno s nekim potezima, koji se događaju, mogu dovesti do željenog rezultata - a to je spriječiti ono što Iran želi postići ", izjavio je Ehud Olmert.

Jedan bivši Mossadov agent priznao je kako njegova agencija često koristi putovnice stranih zemalja za svoje tajne misije izvan Izraela.

"Ponekad su to identiteti osoba s dvojnim državljanstvom od kojih je jedno izraelsko, a ponekad su krivotvorene. Izraelska putovnica privlači previše pozornosti", kaže neimenovani bivši agent.

Za slučaj u Dubaiju tvrdi da nema saznanja.

Mahmoud al-Mabhouh, jedan od osnivača brigada Izzedine al-Qassam - militarističkog krila Hamasa, također je u UAE ušao s lažnom putovnicom, dan prije svoje smrti stigao je iz Damaska. Sumnja se da je došao dogovoriti pošiljku oružja za Gazu .

Al-Mabhouh rođen je u sjevernom dijelu Gaze. U video-materijalu emitiranom dva tjedna nakon svog ubojstva, priznao je sudjelovanje u otmici i ubojstvu dvojice izraelskih vojnika 1989. godine.

Također, glavni je osumnjičeni za pokušaj krijumčarenja oružja u Gazu iz Sudana prošle godine. Operacija je završila neslavno, još u Africi konvoj s oružjem bombardiralo je izraelsko zrakoplovstvo.

Tijelo Hamasovog vođe al-Mabhouha pronašlo je osoblje luskuznog hotela al-Bustan Rotana u poslijepodne 20. siječnja.

Detalji ubojstva nisu objavljeni. U siječnju policija je objavila da je ubojica Hamasovog vođu slijedio u njegovu sobu gdje ga je zadavio.

Prema jednom drugom izvješću, ubojica je ušao zahvaljujući ženi koja je bila preobučena u sobaricu. Ubijen je trovanjem nakon mučenja elektro-šokovima.

Hamas se zakleo u osvetu njegova ubojstva.

Mosadove ‘operacije ‘

kolovoz 2008.

Savjetnik sirijskog predsjednika Mohamed Sulejman, ubijen je na sirijskoj plaži.

veljača 2008.

Imad Mugnija, čovjek za veze između Hezbolaha i Irana, ubijen je kada je eksplodirao naslon u njegovu automobilu u Damasku.

travanj 1988.

U lidera Fataha Abu Džihada ispucano je više metaka ispred njegove obitelji u Tunisu.

srpanj 1979.

Zuhair Mohsen, lider frakcije PLO-a, ubijen je u u Francuskoj.

siječanj 1979.

Lider organizacije Crni septembar Ali Hasan Salameh ubijen je u Bejrutu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:27