UMIROVLJENIK BRIAN

Ovo je čovjek koji je prvi primio ‘oksfordsko cjepivo‘: Hrvatska je naručila najviše upravo tog cjepiva

Cjepivo Oxford/AstraZenece je jeftinije i može se čuvati u hladnjaku, pa ga je lakše transportirati i koristiti
 Steve Parsons/AFP

Pacijent na dijalizi, 82-godišnji Brian Pinker iz Velike Britanije prva je osoba koja je primila cjepivo protiv virusa covid-19 farmaceutske tvrtke AstraZeneca i Sveučilišta Oxford, javlja BBC.

Engleska je za ponedjeljak pripremila 530 milijuna doza spremnih za korištenje dok se bore s novim, zaraznijim, sojem koronavirusa koji se vrlo brzo širi.

Ovaj umirovljenik cijepljen je jutros u bolnici Churchill, a cijepljenje se zasad provodi u Oxfordu, Londonu, Sussexu, Lancashireu i Warwickshireu. Do kraja tjedna cjepiva će biti poslana liječnicima opće prakse i u domove za nemoćne diljem Velike Britanije.

U nedjelju je zabilježeno gotovo 55 tisuća novih slučajeva, a ukupno je u zemlji od posljedica covida-19 do sada umrlo više od 75 tisuća ljudi, na drugom mjestu po broju umrlih u Europi.

image
Steve Parsons/AFP


Pinker, koji je već godinama na dijalizi zbog bolesti bubrega kazao je kako je jako ponosan što je cjepivo proizvedeno u Oxfordu.

- Liječnici i sestre su danas odradili brilijantan posao i sada se veselim što ću moći mirne duše sa svojom suprugom proslaviti 48. godišnjicu braka - kazao je.

Prošli mjesec Britanija je prva u svijetu počela s cijepljenjem koristeći cjepivo Pfizera i BioNTecha koje se mora čuvati na vrlo niskim temperaturama. Do sada je to cjepivo primilo oko milijun Britanaca. Cjepivo Oxford/AstraZenece je jeftinije i može se čuvati u hladnjaku, pa ga je lakše transportirati i koristiti.

Ovo jeftino i lako prenosivo cjepivo koje su razvili britanski znanstvenici i koje je odobreno za korištenje u Ujedinjenom Kraljevstvu trebalo bi uskoro dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove te se početi distribuirati i koristiti u svim zemljama Europske unije.

Hrvatska je naručila najviše komada upravo ovog 'oksfordskog cjepiva'. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatska je namjeravala kupiti tri milijuna i 600 tisuća doza, ali je preraspodjelom u EU dobila 2.705.000 doza AstraZeneca cjepiva.

image
Steve Parsons/AFP


Efikasnost ovog cjepiva potvrđena je znanstvenom časopisu, The Lancetu, a objava tih rezultata, koji su prošli detaljnu analizu neovisnih znanstvenika, potvrđuje da je to cjepivo oko 70 posto učinkovito, u skladu s onim što je AstraZeneca objavila 23. studenoga.

Međutim, ta učinkovitost ne predstavlja prosjek jer su u ispitivanju korištena dva protokola. Jedna je skupina primila dvije pune doze i kod nje je učinkovitost 62 posto, a druga slučajno najprije pola doze pa tek onda punu i kod nje je cjepivo imalo učinkovitost 90 posto.

To je jedno od tri cjepiva s čijim se razvojem najdalje došlo, samo godinu dana nakon pojave novog koronavirusa.

Britanska je vlada svoj program procjepljivanja proglasila najnaprednijim u svijetu, no optimizam te poruke mora pažljivo balansirati s imperativom nastavljenog pridržavanja epidemioloških uputa kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Premijer Boris Johnson u nedjelju je izjavio da je moguće pooštravanje već ionako vrlo strogih mjera u toj zemlji. Pojava i širenje novog soja virusa također je pridonijelo pristupu britanske vlade prema cijepljenju: sada je najveći prioritet da prvu dozu cjepiva dobije što veći broj ljudi, dok je primanje druge doze manje bitno.

Koje su količine cjepiva naručene i od kojih proizvođača?

Hrvatska je dosad naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za kraj 2021. godine u slučaju da bude potrebno sezonsko cijepljenje svake godine

• Pregovori Europske unije su se početno odnosili na šest proizvođača: AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson, Sanofi/GSK, BioNTech/Pfizer, Curevac i Moderna.

• Europska unija pregovara i s proizvođačima Novavax, Valneva i Reithera s obzirom na to da se radi o različitim tehnologijama proizvodnje.

• AstraZeneca AB. Prvi ponuđeni sporazum bio je s tvrtkom
AstraZeneca AB od koje je Hrvatska zatražila 3.600.000 doza, a
raspodjelom ukupne ponuđene količine cjepiva na razini Europske
unije Hrvatskoj je dodijeljeno 2.705.000 doza cjepiva.

• Sanofi. Prema sporazumu s farmaceutskom tvrtkom Sanofi, koja je
bila sljedeći ponuđač, države članice Europske unije tek trebaju
iskazati namjeru kupnje krajem prosinca 2020.

• Janssen Farmaceutica (Johnson&Johnson). Nakon toga sklopljen je
sporazum s proizvođačem Janssen Farmaceutica (Johnson&Johnson)
koji za Hrvatsku predviđa nabavu 900.000 doza cjepiva.

• Moderna. Na početku pregovora Europske unije s ostalim
proizvođačima objavljena je informacija da će Moderna biti među
prvim tvrtkama koje će Europskoj agenciji za lijekove predati zahtjev
za registraciju cjepiva. Stoga je Hrvatska iskazala interes za 1.000.000
doza cjepiva.

• Pfizer/BioNTech. Kao i u slučaju Moderne, i za Pfizer/BioNTech
informacija o tome da bi taj proizvođač također mogao biti među
prvima koji će Europskoj agenciji za lijekove predati zahtjev za
registraciju cjepiva objavljena je na početku pregovora Europske
unije s ostalim proizvođačima. Hrvatska je iz istog razloga iskazala
interes za također 1.000.000 doza cjepiva proizvođača
Pfizer/BioNTech.

• CureVac. Prema sporazumu s proizvođačem CureVac, Hrvatski
zavod za javno zdravstvo preporučio je nabavu 300.000 doza, koje
mogu biti isporučene tek krajem 2021. godine. Kako bi se osigurao
kontinuitet opskrbe cjepivom odlučeno je da se naruči manji broj
doza za kraj sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 13:58