PRIORITET

Dodatnih 1000 doza cjepiva za Banovinu: Uz starije, cijepit će se i oni u zajedničkim šatorima

U Hrvatsku je jučer stiglo 16.575 doza Pfizerova cjepiva, velik dio ide u potresom pogođene krajeve
 Goran Šebelić/Cropix

Cjepivo protiv koronavirusa stiže u Hrvatsku prema dogovorenim količinama svaki tjedan. Jučer je tako stiglo 17 kutija Pfizer-BioNTechova cjepiva ili 16.575 doza koje se, prema planu, dostavljaju županijskim zavodima za javno zdravstvo, a prioritet za cijepljenje i dalje imaju domovi za starije te zdravstveni djelatnici. Do kraja siječnja trebalo bi stići još oko 50.000 doza cjepiva, a u veljači i nešto više.

Temeljiti podaci

"Sukladno planu, cjepivo se dostavlja na teren, a posebna pravila vrijede za područje Banovine gdje će se isporučiti oko 1000 doza cjepiva, što je veća količina od one koja se inače dijeli prema broju stanovnika. Naime, razlog je prevencija povećanja broja oboljelih na područjima zahvaćenima potresom zbog veće mobilnosti stanovnika i boravka većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima", kaže pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Marija Bubaš. Dodaje da cijepljenje na tom području treba provoditi vrlo pažljivo jer ne treba zaboraviti da 21 dan nakon prve doze slijedi docjepljivanje, a s obzirom na situaciju u kojoj mnogi mijenjaju mjesto boravka, podaci za svakog cijepljenog moraju biti vrlo temeljiti kako bi se mogao pratiti.

Od prvog dana potresa epidemiolozi HZJZ-a stalno su na Banovini i pomažu Županijskom zavodu ne samo oko cijepljenja, nego i s brzim testiranjem te izdvajanjem pozitivnih iz zajedničkog smještaja. Naime, na području Banovine cijepit će se ne samo stariji iz domova, nego i oni koji borave u zajedničkim šatorima i kontejnerima. Cijepit će se i oni koji rade u hitnim službama poput vatrogasaca, radnika HEP-a te Hitne pomoći kako bi se osiguralo da te službe ne budu pogođene covidom, odnosno da mogu funkcionirati.

Dosad je iz prvog kontingenta cjepiva za Banovinu već prije stiglo 1000 doza Pfizer-BioNTechova cjepiva kao "hitna intervencija" za suzbijanje širenja virusa. U ovom trenutku na Banovini je šest epidemiologa iz Zagreba i njihov broj će se vjerojatno povećati, a tako će ostati sve dok se ne smiri situacija s covidom. Organizirane su smjene od nekoliko dana.

Brza testiranja

Istina, u posljednja 24 sata na području pogođenom potresom bila su samo četiri nova slučaja koronavirusa, ali se zapravo ne zna je li to posljedica manjeg broja PCR testiranja zbog trenutačne situacije. No, dr. Bubaš kaže kako se radi veći broj brzih testiranja, a i ona pokazuju da broj zaraženih zasad nije alarmantan. U posljednja 24 sata zabilježena je 361 novozaražena osoba među 5899 testiranih. To znači da je udio pozitivnih među testiranima 12 posto. Stagnira i broj hospitaliziranih te je jučer u bolnicama bilo 2453 pacijenata, od kojih 196 na respiratoru. U posljednja 24 sata preminula su 53 pacijenta, izvijestio je Nacionalni stožer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:46