MIKE PENCE

'OVO JE KAO DA PIROMANA STAVITE NA ČELO VATROGASACA' Trumpov izbor čovjeka koji će biti na čelu borbe protiv koronavirusa u SAD-u šokirao epidemiologe

 
Donald Trump i Mike Pence
 Michael Brochstein / ddp USA / Profimedia

Donald Trump u srijedu je na čelo američke komisije koja će se boriti protiv koronavirusa imenovao potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea, a ta vijest izazvala je veliko negodovanje među zdravstvenim stručnjacima - i to s punim pravom.

Dok se COVID-19 širi svijetom, sve je više kritičara na račun postupanja američke vlade kad je u pitanju njihovo suočavanje sa spomenutim virusom. S obzirom na sve dosadašnje Penceove loše javnozdravstvene odluke, stručnjaci se slažu kako je njegov angažman u rješavanju problema s koronavirusom u najmanju ruku - opasan.

- To njegovo imenovanje, pa to je kao da piromana postavite na ključnu poziciju u vatrogastvu ili kao da pljačkaš bude na čelu US Minta (jedinice Ministarstva financija koja je odgovorna za proizvodnju kovanica) - komentirao je epidemiolog Gregg Gonsalves s prestižnog sveučilišta Yale, a prenosi The Guardian.

Podsjetimo, upravo je Mike Pence još 2000. godine izjavio kako "pušenje ne ubija".

- Vrijeme je za brzinski 'reality check' - unatoč histeriji koju stvaraju mediji i određeni politički krugovi, cigarete vas neće ubiti - rekao je Pence. Također, kad je 2013. postao guverner savezne države Indiane, smanjio je financiranje programa namijenjenog sprječavanju pušenja.

- Mike Pence doslovce ne vjeruje u znanost - upozorila je kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez.

Dok je bio guverner Indiane, aktualni potpredsjednik SAD-a vrlo neuspješno nadgledao je i jednu od najgorih epidemija HIV-a u povijesti države.

Naime, kad je 2015. HIV teško pogodio južnu Indianu, zdravstveni radnici žalili su se na manjak osoblja u zdravstvu - a prije toga upravo je Mike Pence smanjio sredstva namijenjena javnozdravstvenom sektoru. Osim toga, Penceov tim spriječio je pokušaj uvođenja programa razmjene igala, koji je bio ključan u borbi protiv virusa HIV-a.

No to nije sve - kao kongresmen, on je svojedobno podržao kontroverzni plan koji je predviđao da se 33% sredstava mora utrošiti na napore za promicanje seksualne apstinencije i stroge heteroseksualne monogamije.

- Bezvremene vrijednosti apstinencije i bračne vjernosti pravi su lijek za bolest koja pogađa mnoge afričke obitelji i upravo te spomenute vrijednosti moraju biti ispred podjele kondoma... Važno je da im ne šaljemo samo novac, već i vrijednosti koje uistinu djeluju - rekao je Pence u Kongresu još 2003., a objavio je The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:39