SUĐENJE U NIZOZEMSKOJ

'OVO JE NAPRAVLJENO SAMO DA BI SE OPTUŽILO RUSIJU!' Malezija ne prihvaća rezultate istrage o rušenju aviona u kojem je poginulo 298 putnika

Istražitelji u Nizozemskoj
 REUTERS

PUTRAJAYA - Malezijski premijer ocijenio je u četvrtak "smiješnom" odluku da se trojici Rusa i jednom Ukrajincu u ožujku 2020. sudi za nesreću zrakoplova MH17 Malaysia Airlinesa, koji je 2014. srušen projektilom u istočnoj Ukrajini.

"Jako smo nezadovoljni jer to je od početka pretvoreno u vrlo ispolitiziranu aferu kako bi se optužilo Rusiju", rekao je malezijski premijer Mahathir Mohamad novinarima dan nakon objave odluke.

"To je smiješno", dodao je. "Što se nas tiče, želimo dokaze krivnje. Za sada ne postoji nikakav dokaz. Samo glasine".

Rusija niječe umiješanost u tu nesreću u kojoj je poginulo 298 ljudi, većinom Nizozemci.

U svibnju 2018., međunarodni istražitelji iz Australije, Belgije, Malezije, Nizozemske i Ukrajine objavili su da su utvrdili da je projektil kojim je srušen zrakoplov potjecao iz 53. ruske protuzračne brigade bazirane u Kursku, na zapadu Rusije.

Malezijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ranije da želi da suđenje bude "transparentno, vjerodostojno i učinkovito".

Međunarodni istražitelji u srijedu su objavili da će Rusi Sergej Dubinski, Igor Guirkin i Oleg Pulatov te Ukrajinac Leonid Kharčenko, visoko pozicionirani proruski separatisti na istoku Ukrajine, biti prvi koji će biti privedeni pred lice pravde u tom slučaju.

Nizozemski tužitelj Fred Westerbeke rekao je da su optuženi da su na istok Ukrajine dopratili protuzračni sustav BUK, kojim je po istražiteljima ispaljen projektil koji je 17. srpnja 2014. srušio malezijski Boeing 777 koji je letio na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur.

Rusija je ocijenila da su te optužbe "neutemeljene". SAD je pozvao Moskvu da "pravda" bude zadovoljena.

Suđenje bi trebalo početi 9. ožujka 2020. na sudu u Schipolu u predgrađu Amsterdama.

Moguće je da će se optuženicima suditi u odsutnosti jer Rusija i Ukrajina ne izručuju svoje državljane inozemstvu.

Za optuženicima su izdani međunarodni uhidbeni nalozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:15