PUT U S. ARABIJU

Ovo je neugodno: Biden im je prijetio da će ih pretvoriti u ‘pariju‘, a sada ide ih ide moljakati...

Unatoč prosvjedima, Biden smatra da je približavanje neizbježno s obzirom na globalnu energetsku krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini

Mohammed bin Salman i Joe Biden/Ilustracija

 AFP

Tri godine nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija, američki predsjednik Joe Biden putuje u Saudijsku Arabiju. To mu je prvi posjet Bliskom istoku, u srijedu ga se očekuje u Izraelu, a u petak u Džedi, na summitu zemalja zaljeva.

Aktivisti prosvjeduju, Biden smatra da je približavanje neizbježno s obzirom na globalnu energetsku krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini. Biden bi želio da zaljevske zemlje povećaju proizvodnju nafte kako bi spriječio daljnji rast cijena goriva zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji.

"Od početka je moj cilj bio uskladiti, ali ne i prekinuti veze sa zemljom koja je 80 godina strateški partner", napisao je Biden u autorskom tekstu za Washington Post. Njegov je zadatak Ameriku učiniti jakom i sigurnom. SAD se mora suočiti s agresijom Rusije, natjecati se s Kinom i promicati veću stabilnost na Bliskom istoku. "Da bismo to postigli, moramo surađivati ​​sa zemljama koje mogu utjecati na to. Saudijska Arabija je jedna od njih", poručio je.

Razgovor o nafti, umjesto o ljudskim pravima

U predizbornoj kampanji Biden je obećao da će saudijski vrh pozvati na odgovornost za ubojstvo Jamala Khashoggija, novinara kritičnog prema vladi. Ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. Obavještajne službe SAD-a odgovornim smatraju prestolonasljednika Mohammada bin Salmana, faktičnog vladara saudijskog kraljevstva, sina 86-godišnjeg kralja Salmana.

Joe Biden je prije tri godine obećao da će, ako postane predsjednik, pretvoriti Saudijsku Arabiju u "pariju". Sada s njezinim liderima želi razgovarati o nafti i sigurnosti, a ne o ljudskim pravima, piše za londonski Sunday Times dopisnik s Bliskog istoka Richard Spencer.

image

U predizbornoj kampanji Biden je obećao da će saudijski vrh pozvati na odgovornost za ubojstvo Jamala Khashoggija

Saul Loeb/AFP

Bidenov posjet, kojem se opirao 18 mjeseci, priznanje da je izopćenje Saudijske Arabije vanjskopolitički luksuz koji si SAD trenutno ne može priuštiti, piše Spencer. Biden želi arapski svijet u cjelini pogurati u proameričkom smjeru po pitanju sigurnosti, Irana i, iznad svega, nafte.

Biden u Saudijsku Arabiju dolazi službeno kao gost godišnjeg sastanka Vijeća za suradnju u Zaljevu, koje okuplja monarhe koji vladaju u šest zaljevskih država. Pridružit će im se lideri drugih članica neformalnog prozapadnog (i antiiranskog) saveza sunitskih arapskih zemalja, poput Egipta i Jordana.

Suočavanje s realpolitikom

S kraljem Salmanom i suradnicima Biden će imati bilateralni sastanak - taj kompromis vjerojatno će naljutiti Saudijce, a neće umiriti aktiviste za ljudska prava, piše Times. Sa svojom svemoćnom vladajućom obitelji, financiranjem vehabijskih džamija diljem svijeta i gaženjem prava žena, Saudijska Arabija ni prije Khashoggijeve smrti nije bila omiljena na Zapadu.

Biden je u kampanji obećao da će prekinuti prodaju oružja Saudijcima i natjerati ih da "plate cijenu" za Khashoggija, ali u Bijeloj kući se suočio s realpolitikom. I Obama i Trump htjeli su okončati američku upletenost u regiju, podsjeća Times, obojica su na kraju posjetila al-Saudove unutar šest mjeseci od početka mandata.

Na primjer, zabraniti izvoz oružja u Saudijsku Arabiju značilo bi da bi Jemen, gdje Saudijci pomažu priznatu vladu u osmogišnjem građanskom ratu, mogao u potpunosti pasti u ruke pobunjenika koje podržava Iran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:02