TOPLINSKI VAL

'OVO JE NEZABILJEŽENO, NI NA KRAJ PAMETI NAM NIJE BILO DA ĆE TU NEŠTO GORJETI' Čak 40 golemih šumskih požara u arktičkom krugu, Šveđani mole za pomoć

 
 REUTERS

Švedska je uputila molbu Europskoj uniji u kojoj traži međunarodnu pomoć u borbi protiv šumskih požara koji bjesne tom zemljom uslijed nezabilježenog toplinskog vala, piše Independent.

Deseci šumskih požara poharali su nordijsku regiju uključujući i neke dijelove arktičkog kruga zbog čega je švedska vlada zatražila pomoć svojih susjeda.

Deseci tisuća ljudi je savjetovano da ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore i vrata kako bi se zaštitili od dima.

Agencija za izvanredne situacije (MSB) objavila je da je Italija Švedskoj poslala dva aviona za gašenje požara, dok je Norveška poslala šest helikoptera.

An aerial view of the wildfire outside Ljusdal, Sweden,  July 18, 2018. TT News Agency/Maja Suslin via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN.
REUTERS

No u srijedu su švedske vlasti zatražile dodatnu pomoć jer je broj požara koji bjesne regijom narastao na 40.

'Sada je glavni fokus na kanaderima i helikopterima koji su najučinkovitiji u gašenju požara tijekom dana. Zatražili smo još helikoptera i kanadera i vidjet ćemo mogu li i ostale zemlje priskočiti u pomoć', rekla je Britta Ramberg iz agencije za izvanredne situacije.

Mnogi Šveđani u srpnju odlaze na godišnji odmor, no agencija je zatražila od svojih zaposlenika da se vrate na posao kako bi pomogli u zaustavljanju požara.

Ovi požari najgori su u posljednjih 12 godina. Zasad nema vijesti o žrtvama, no čitava zemlja je u vrlo visokom riziku od izbijanja novih požara.

An Italian Bombardier CL-415 SuperScooper flies towards a wildfire outside Ljusdal, Sweden,  July 18, 2018. TT News Agency/Maja Suslin via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN.
REUTERS

'Europska unija solidarizira se sa Švedskom. Naše misli su s ljudima neposredno pogođenima požarom i vatrogascima koji se bose s vatrenom stihijom. Zahvaljujemo Italiji na neposrednoj pomoći i posudbi kanadera', rekao je dužnosnik za humanitarnu pomoć i upravljanje u kriznim situacijama EU-a, Christos Stylianides.

Suša je dovela do pojave više istovremenih požara u šumama i na poljima, a u srijedu u 15:00 sati zemljom su bjesnila 44 požara.

Švedska i njezini nordijski susjedi suočeni su s nesvakidašnjim toplinskim valom i temperaturama preko 30 stupnjeva Celzija.

Njpogođenija su područja Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala i Stockholm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:27