BOGATA SAVEZNA DRŽAVA

'OVO JE OZBILJAN UDARAC ZA ANGELU MERKEL' BBC o izbornom fijasku CSU-a: 'Bavarska oslikava ono što se događa na razini cijele Njemačke, ali i šire...'

REUTERS

Njemački CSU, sestrinska stranka CDU-a Angele Merkel, na jučerašnjim je izborima u Bavarskoj pretrpjela velik udarac. Izlazne ankete pokazuju da je osvojila 37,3 posto glasova, odnosno da je ostala bez apsolutne većine u parlamentu, iako je i dalje pojedinačno najjača stranka.

Iza nje, na drugom su mjestu, sa 17,7 posto glasova birača, Zeleni. Savez neovisnih kandidata Slobodni birači na trećem je mjestu, sa 11,6 posto glasova, dok je četvrta desničarska Alternativa za Njemačku (AfD), koja s osvojenih 10,2 posto glasova prvi put ulazi u tamošnji parlament. SPD je osvojio 9,6 posto glasova.

Predizborne ankete i predviđanja ovaj su se put pokazali točnima.

Povijesni izbori

Uoči izbora uvriježilo se mišljenje da će bavarski saveznici CDU-a zabilježiti izborni potop. CSU se, pisalo se, suočava s prijetnjom gubitka velikog broja birača u usporedbi s prošlim izborima kada je osvojio gotovo 48 posto glasova.

Ishod održanih izbora zakomplicirat će pokušaje Markusa Södera, bavarskog premijera iz redova CSU-a, da oformi stabilnu koalicijsku vladu. On je uoči izbora odbacio mogućnost formiranja koalicije s AfD-om, a navodno i sa Zelenima. Mnogi smatraju da bi koalicija s potonjima bila “neprirodna”.

CSU je tom saveznom državom vladao od 1957. Samo je jednom ta stranka bila primorana dijeliti vlast, u koaliciji s FDP-om. Tijekom svih tih desetljeća bavarski je premijer uvijek dolazio upravo iz redova CSU-a. No, stvari su se promijenile. “CSU se priprema za ponižavajuće gubitke. Stranka je na putu da izgubi apsolutnu većinu koju su njezini lideri nekada uzimali zdravo za gotovo. Vjerojatno je da će ovo biti povijesni izbori koji će definirati sam identitet Bavarske”, pisao je BBC.

No, s druge strane, kao i na svakim izborima, daleko da je išta bilo unaprijed odlučeno. Posljednje su predizborne ankete jednako tako pokazivale da se čak 53 posto birača izjasnilo kao neodlučno. I da se broj neodlučnih povećavao kako su se izbori približavali. Svi nagađaju da bi se izborni rezultat sada mogao odraziti na sudbinu Horsta Seehofera, čelnika CSU-a i ministra unutarnjih poslova u vladi kancelarke Angele Merkel.

Izborni neuspjeh

On bi se, prenosili su mediji, mogao suočiti s pozivom da se odrekne najmanje jedne od tih dviju funkcija. Mnogi ga, naime, smatraju glavnim krivcem za CSU-ovu prođu. Svojim tvrdolinijaškim imigrantskim stavovima, smatraju, preplašio je birače, a ove izbore pretvorio u referendum o samome sebi. “Zbog CSU-a smo izgubili povjerenje”, ustvrdio je, primjerice, CDU-ov Volker Bouffier, premijer savezne države Hesse, u kojoj će se izbori održati krajem mjeseca.

Sam Seehofer već dugo udara po svojoj političkoj partnerici Angeli Merkel. Glavni predmet smutnje je imigracija. On je bio jedan od najglasnijih kritičara njezine politike otvorenih vrata, u sklopu koje je u Njemačku ušlo milijun izbjeglica. S vremenom je, kako je desničarski AfD počeo dobivati sve veću podršku i krasti mu birače, usmjeravao stranku sve desnije. Podjele između CSU-a i CDU-a samo su se produbile u proteklih nekoliko mjeseci, nakon izbornog neuspjeha koji ih je prisilio da formiraju koaliciju s lijevim SPD-om. Od tada se vlada Angele Merkel već nekoliko puta našla pred kolapsom.

Sama kancelarka bila je odmjerena u predizbornim izjavama. Nije željela komentirati kakve bi posljedice mogla snositi njezina vlada, samo je ustvrdila da konzervativni blok prolazi kroz teška vremena te da se nada dobrom rezultatu CSU-a, čiji ju je čelnik dobro namučio, prvo s ograničenjem broja tražitelja azila, zatim s planovima da vraća ljude s granice. U kontekstu prijetnje AfD-a, CSU je igrao na njezinu antimigrantsku kartu. No, taktika se, čini se, nije pokazala uspješnom, iako migracije jesu vruća tema u Njemačkoj. Mobilizacija desnice značila je istovremeno i mobilizaciju rivalskog tabora, zabrinutog zbog širenja mržnje. Mnogi su se upravo zbog toga okrenuli  Zelenima.

“Bavarska se promijenila. Mnogi, bez obzira na to jesu li ovdje rođeni ili su se doselili, ne osjećaju se toliko povezano s njezinim tradicijama. CSU je propustio priliku, nije se promijenio zajedno s ljudima”, ustvrdio je uoči izbora za BBC Christian Meidinger, pobornik Zelenih.

Velike promjene

Na istom je tragu bio i sam bavarski premijer Markus Söder kada je komentirao projekcije rezultata.

“Moramo analizirati promjene koje se događaju u Bavarskoj i u društvu. Jedan od najvažnijih poslova koji sada imamo je osigurati da je država stabilna, da se njome vlada i da ostane snažna kao što je i sada”, poručio je.

Lekcije iz Bavarske su ozbiljne. Osim za CSU, radi se i o ozbiljnom udarcu za Merkel, koja je prije nekoliko mjeseci oformila krhku koaliciju s CSU-om i SPD-om, dvama gubitnicima izbora u Bavarskoj, piše Jenny Hill za BBC. Bavarska oslikava ono što se događa na razini cijele Njemačke, ali i šire, ono s čim se suočavaju mnoge druge velike europske etablirane stranke - ne samo uzlet krajnje desnice, već i činjenicu da se birači okreću manjim, novim pokretima. I da stroži ton oko migracije ne znači nužno uspjeh. Mnogo će toga sada, dodaje Hill, ovisiti o tome što će se događati na izborima u saveznoj njemačkoj državi Hesse.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo