'THIS IS AMERICA'

OVO JE VIDEO O KOJEM BRUJI ČITAV SVIJET Oštra kritika američkog društva opsjednutog oružjem i zatrovanog rasizmom prikazana kroz sjajnu koreografiju

 
 Youtube

Video o kojem svi bruje ovih dana novi je uradak glazbenika, glumca, redatelja i komičara Childisha Gambina ili Donalda Glovera. Video This Is America (Ovo je Amerika) u samo 24 sata pregledan je više od 10 milijuna puta, a pohvalili su ga umjetnici poput Erykah Badu, Janelle Monae, Trent Razor i ostalih te ga proglasili jednim od najboljih i najznačajnijih u 2018. godini.

Gloverov uradak oštra je, donekle i duhovita kritika današnje Amerike iznesena kroz sjajnu koreografiju otplesanu u jednom velikom skladištu dok Glover oštrim rezovima secira američki rastući problem oružja i rasizma.

Internet su već preplavile teorije o tome što svaki pojedini pokret i stih znače.

U uvodnoj sceni, Glover pravi groteskne face i pokrete u čemu neki komentatori na Twitteru vide referencu na Jima Crowa, rasističku karikaturu kojom se omalovažavaju crnci.

Drugi sugeriraju da Glover ovdje zapravo iznosi kritiku crnačkih izvođača koji i sami doprinose održanju stereotipa o crnačkoj kulturi kao nasilnoj, seksističkoj i usmjerenoj samo na materijalno.

Youtube

Jedan od stihova čak kaže 'Baka mi je rekla: nabavi novac, crni čovječe'. Komentatori se nadalje pitaju želi li Glover reći da crni izvođač može zaraditi neki značajniji iznos jedino ako preuzme neku od tipičnih uloga rezerviranih za crnce poput repera, pjevača soula ili komičara. Glover masakrom pjevača crkvenog zbora želi reći da je umoran od pritiska da zgrne bogatstvo, da se ponaša kako se od crnca očekuje, no ipak zadrži izvjesnu duhovnu razinu iako živi u doba nasilja i pušaka.

Youtube

Gloverova koreografija predočava stanje u današnjem društvu kad se svi više bave showbizom, iako se iza njih odvija prava pobuna.

To je na neki način potvrdila i koreografkinja ovog videa, Sherrie Silver, rekavši kako su Gabinovi plesni pokreti ometali praćenje događanja iza njega, odnosno postupan razvoj nasilnih protesta – sve kroz koreografiju, naravno.

Youtube

Glover se nadalje referira i na neke slučajeve policijske bezrazložne okrutnosti prema crncima, primjerice onaj Stephona Clarka kojeg su upucali iako nije bio naoružan već je u ruci držao mobitel. O tome, vjerojatno govori stih 'this a celly / that’s a tool' ('ovo je mobitel / to je alat').

Nazivajući mobitel alatom, Glover upravo želi reći da su kamere na smartphonima doista pravi alati bilježenja društvenih pojava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:33