NEPODNOŠLJIVA SITUACIJA

'OVO SU SCENE KAO IZ HORORA, NE SMIJEMO OTVARATI PROZORE NI SUŠITI VEŠ VANI, POSVUDA SU!' Nekoliko sela u strahu nakon što su ih napali rojevi muha

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.06.2019. u 13:59

Split, 110112.
Sunceve zrake su potakle dvije muhe da se prepuste uzivanju na sluzbenom Cropixovom motoru.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

 

Sela u ruskom Uralu su pod navalom gomile muha koje su izazvale strah lokalnih poljoprivrednika i općenito brigu za zdravlje stanovništva, piše The Guardian.

- Nije moguće objesiti rublje da se suši, a kamoli otvoriti prozore, kazala je žena u mjestu Lazorevu za državnu televiziju koja je prikazala slike gustih oblaka muha kako lete kroz selo.

Jedan od mještana u TV prilogu je prikazan kako mete gomilu mrtvih muha s poda u svom domu.

- Svaki drugi dan ih ima dovoljno da se napuni kantu ili pola kante, kazao je.

Stanovnici su opisali te scene kao nešto iz horor filma.

- Nepodnošljivo je. Muhe su posvuda, kazala je žena koja je držala uplakano dijete u rukama.

- Uplašena sam za svoju djecu. Moramo stalno trovati muhe kemikalijama, ali onda svi moramo udisati taj zrak. To je strašno, izjavila je.

Državna televizija je izvijestila da muhe mogu zaraziti ljude bolestima.

 

Prema izvješćima, invazija je počela nakon što je jedan poljoprivrednik ilegalno upotrijebio velike količine kokošjeg izmeta iz mjesne farme peradi kao gnojivo. U izmet su muhe položile milijune jajašaca. Neki izvještaji kažu da su u gnojivo ubačeni ostaci mrtvih kokoši kao i njihove iznutrice. Istražitelji su potvrdili da su otvorili istragu o nedozvoljenoj upotrebi 'otpada opasnog za okoliš'.

Maksim Maksimov, voditelj farme pilića, priznao je da je koristio kokošji izmet kao gnojivo, ali je kazao da je to uobičajena praksa. - Ovo je mnogo bolje od kemikalja, kazao je za ruske medije.

- Nismo imali sreće s vremenom. Toplo proljeće, a onda nagli porast temperature su kreirali odlične uvjete da se muhe razmnože, dodao je.

Kazao je da je naredio svojim radnicima da pokriju usjeve s namjerom da spriječe muhe da polažu jajašca u izmet. - Ako ovo ne bude funkcioniralo, spremni smo upotrijebiti posebne agrokemikalije u selima, ustvrdio je.

Drugi poljoprivrednik Andrej Šavčenko je negirao da je kriv. - Muhe su postojale milijunima godina i one su svuda. To je samo pitanje količine muha. A nitko mi ne može reći koji je prihvatljivi broj muha, kazao je Šavčenko, piše The Guardian.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo