NASTAVAK MISTERIJA

Pad zrakoplova Air Francea bit će vječna tajna

Francuski istražitelji obećali su obiteljima nastavak istrage u veljači
YEARENDER 2009Handout picture released June 8, 2009 by the Brazilian Navy showing divers recovering a huge part of the rudder of the Air France A330 aircraft lost in midflight over the Atlantic ocean June 1st. Seventeen bodies have been recovered from the Atlantic where an Air France jet came down a week ago as French submarines head to the remote zone in search of the black boxes. The remains, and dozens of structural components from the plane also plucked from the waves, were expected to arrive in the Brazilian archipelago Fernando de Noronha on Tuesday. AFP PHOTO BRAZILIAN NAVY/HO RESTRICTED TO EDITORIAL USE
 AFP

WASHINGTON - Još ne znamo uzrok i okolnosti pada aviona, no nastavljamo potragu za crnom kutijom u veljači - izjavili su istražitelji velike zrakoplovne nesreće u kojoj se 1. lipnja zrakoplov Air Francea pod misterioznim okolnostima srušio u Atlantski ocean.

Svih 228 putnika i članova posade koji su iz Pariza letjeli za Rio de Janeiro je poginulo, a tragedija je pokrenula niz pitanja o sigurnosti zračnog prometa i ispravnosti Airbusovih aviona. Mnogi su za nesreću okrivljavali zaleđivanje senzora brzine, tzv. pitot tuba, što je naposljetku rezultiralo ograničenjem upotrebe senzora francuskog proizvođača Thales.

No, prema izvoru bliskom istrazi, nisu pronađeni novi tragovi ili dokazi koji bi potvrdili tu sumnju. Umjesto toga, istražitelji će proizvođačima zrakoplova u sklopu novog izvještaja savjetovati da produlje vrijeme odašiljanja signala crnih kutija sa sadašnjih 30 na 90 dana te postave dodatne signalne uređaje na dijelove aviona koji su istražiteljima najbitniji u slučaju nesreće.

Proizvođačima će biti preporučeno da istraže mogućnosti ugrađivanja sustava koji bi u svakom trenutku slali informacije o mjestu, smjeru i visini na kojoj se avion nalazi. Čuju se i glasovi o potrebi dodatnih znanstvenih istraživanja vremenskih uvjeta na velikim visinama u zonama u kojima su česte turbulencije poput ekvatora. Prije nekoliko dana avion Air Francea, koji je također letio iz Pariza u Brazil, na istom je području propadao tisuće stopa nakon što je uletio u turbulencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:32