‘Francuzi su mogli spriječiti pad aviona’

MORONI - Za razliku od obitelji žrtava iz Airbusa koji se početkom lipnja misteriozno srušio u Atlantik, obitelji osoba koje su putovale u Airbusu zrakoplovne kompanije Yemenia Air koji se srušio jučer najvjerojatnije će dobiti odgovore na pitanja o uzroku pada aviona.



Savladala Indijski ocean a nije znala plivati







Spasilačke ekipe su danas locirale signal crne kutije zarakoplova, koja bi trebala razjasniti uzrok nesreće, koju je, za sad, preživjela samo 14-godišnja djevojčica.





  Fotogalerija



Naime, crna kutija iz Airbusa koji se srušio u Atlantiku, još nije pronađena, a svoj će signal prestati emitirati danas.



Intenzivna potraga za preživjelima, kao i ostacima aviona u moru nedaleko Komora i dalje se nastavlja. U nju su se uključili i SAD te Madagaskar. Dužnosnici upozoravaju da su šanse za pronalazak preživjelih vrlo male.



Stručnjaci kao jedan od razloga pada zrakoplova navode loše vremenske uvjete, a sumnja se i u snažnu turbulenciju. No, pronalazak preživjele osobe sugerira to da se avion nije raspao u zraku i da je pao u vodu malom brzinom.



U međuvremenu, sve se više zaoštrava rasprava komorskih i francuskih vlasti oko srušenog aviona. Komorski dužnosnici su izrazili ljutnju jer ih Francuska nije obavjestila da je 2007. pronašla nepravilnosti na srušenom Airbusu, zbog čega mu je zabranila i let u svom zračnom prostoru.








- Mislimo da su nas Francuzi mogli informirati o bilo kakvoj nepravilnosti. Većina zrakoplova Yemenie su Airbusovi i trebao bi ih i servisirati Airbus. S obzirom da su rađeni u Airbusu, velikoj europskoj kompaniji, očekivali smo da će Francuska prenjeti nama listu zrakoplova kojima je zabranjeno letjeti u Europi - rekao je Idi Nadhoim, potpredsjednik Komora te upozorio na to da se ‘takvim upitnim avionima dozvoljava let stanovnika iz bivših francuskih kolonija’.



Sve su revoltiraniji i sami stanovnici Francuske, ali i državljani otočne države koji tvrde da se već godinama žale na sigurnosne uvjete Yemenie. Ljudi, pričaju putnici, moraju stajati tijekom leta jer nema mjesta, a nekad nije bilo ni sigurnosnih pojaseva. Nedostatke u radu aviokompanije pokazale su i inspekcije provedene u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj.



- Letovi između Sane u Jemenu i Moronija izvode kaubojske aviokompanije. Ljude tretiraju kao stoku, trpaju ih u avione, uvijek postoje neki tehnički problemi - pričaju osobe koje su se vozile zrakoplovima Yemenie. Buneći se protiv slabih sigurnosnih uvjeta, danas su na aerodromu Charles de Gaulle sakupili prosvjednici koji su pokušavali spriječiti putnike da se ukrcaju na let Yemenie.



Airbus će prizemljiti cijelu flotu?

Nakon drugog pada Airbusa u posljednjih mjesec dana kompanija Airbus mogla bi se suočiti sa zahtjevima da prizemlji cijelu svoju flotu. Pretpostavlja se da bi tome mogla dodatno pridonijeti i činjenica da bi francuski istražitelji tijekom današnjeg dana trebali dati objašnjenje o tome što je prouzročilo pad zrakoplova Air France na letu 447 od Rio de Janeira do Pariza početkom lipnja.



Očekuje se da će istražitelji izvijestiti kako su glavni uzrok tog pada zrakoplova bili krivi podaci o brzini i problemi s elektronikom. Podsjetimo, Airbus je već ranije prijavio probleme sa senzorima brzine.




Martina Hrupić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 09:44