NOVI SUKOB

Pakistan uhitio ljude koji su Amerikancima otkucali Bin Ladena

ISLAMABAD - Pakistanske vlasti uhitile su doušnike američke obavještajne agencije CIA-e koji su Amerikancima pomagali u hvatanju Osame bin Ladena, otkrili su neimenovani američki dužnosnici za New York Times.

Američki dnevnik objavio je da je među petoricom uhićenih informatora major pakistanske vojske koji je američkim ljudima u Pakistanu kopirao registracijske oznake vozila koja su posjećivala Bin Ladenovu rezidenciju u Abbottabadu. Američki izvori tvrde da je uhićen i čovjek koji je agentima CIA-e iznajmio kuću iz koje su motrili Osaminu rezidenciju.

Bez znanja vlasti

Ovu vijest mnogi smatraju novim dokazom loših odnosa između Islamabada i Washingtona, pogoršanih nakon ubojstva Bin Ladena na pakistanskom teritoriju bez znanja tamošnjih vlasti.

Američka strana i ranije je optuživala dijelove pakistanske vlade da štiti teroriste, a pakistanski je parlament osudio jednostranu američku akciju na tuđem teritoriju i zatražio da SAD prekine udare bespilotnih letjelica na njihovu teritoriju.

Pakistanska vojska i obavještajne službe posljednjih su se tjedana distancirale od američkih operacija u toj zemlji. To se, piše NYT, događa u nezgodnom trenutku dok se radi na uspostavi primirja u Afganistanu, za što je ključna pomoć Pakistana.

No, glasnogovornik pakistanske vojske Athar Abbas negirao je jučer vijest da je uhićen major pakistanske vojske, iako je izostao komentar na vijest o uhićenjima . Jedan od problema između dvaju “klimavih” saveznika bilo je dvostruko ubojstvo koje je počinio CIA-in plaćenik u Pakistanu, a izazvalo je lavinu optužbi na ponašanje Amerikanaca.

Nacionalna sramota

Nakon Bin Ladenova ubojstva čulo se da je američka operacija nacionalna sramota i da se takve akcije ne smiju ponoviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:07