SRBIJA U ZAGRLJAJU SVINJSKE GRIPE

Panika od zaraze: Kradu se i zaštitne medicinske maske

Ukoliko sutra u Srbiji dođe do proglašenja epidemije na ulice bi mogli izaći pripadnici vojske i policije
 Nikša Stipaničev/Cropix

Srbija se pojavom svinjske gripe našla pod velikom prijetnjom širenja zaraze nakon što je već sedmero ljudi umrlo od posljedica ove bolesti. Strah se toliko proširio da bi epidemija virusa H1N1 mogla biti proglašena na sutrašnjoj redovnoj sjednici Radne grupe za suzbijanje pandemije.

Ako zdravstveni izvještaji budu povoljniji, epidemija će se kao i do sada proglašavati na lokalnoj razini i to na osnovu procijene lokalnih vlasti u suradnji sa lokalnim zavodima za javno zdravstvo.

- Ukoliko dođe do proglašenja epidemije, o čemu odlučuje ministar zdravstva, u suzbijanje zaraze uključuju se svi raspoloživi materijalni i ljudski resursi. Što zapravo znači da će se angažirati policija i vojska kako bi se omogućila medicinska pomoć bolesnicima - objasio je za portal Blic dr. Branislav Tiodorović, član Radne grupe za suzbijanje pandemije.

Nakon proglašenja epidemije državni prioritet postaje nabava lijekova, potrebnog materijala i aparata koji pomažu u suzbijanju bolesti kao i pojačana proizvodnja hrane i cijepova.

- Znači, u slučaju proglašenja epidemije poduzimaju se sve mjere u suzbijanju gripe i pripreme za pravi pandemijski udar koji se u slučaju Srbije očekuje tijekom veljače - objašnjava dr. Tiodorović.

Dodaje i kako, prema dosadašnjim podacima, u Srbiji još vlada 'blagi val' zaraze te da će se pravo stanje znati u utorak, kada se očekuju cjelovita izvješća iz Beograda.

Međutim, neke su se lokalne vlasti već odavno počele pripremati za proglašenje pandemije. Gradski oci općine Stari grad svojim su stanovnicima u oko 30 tisuća domaćinstava pribavili zaštitne maske i informativni materijal.

Maske i medicinsko štivo bili su podijeljeni putem poštanskih sandućića, no pravo je iznenađenje bila spoznaja da ih netko krade. I građani su se potužili da većina njih zaštitne maske nije ni dobilo.

- Našem zaprepaštenju nije bilo kraja. Zar su solidarnost i humanost napustile ulice ovog grada? Naime, maske smo osigurali u znak podrške i solidarnosti, a za ovaj mjesec spremili smo još 30.000 informatora s maskama - objasnio je Darko Mišić, šef informativne službe općine Stari grad te apelirao kradljivce da više ne uzimaju maske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2022 07:59