VATIKANSKA INTERVENCIJA

Papa Benedikt XVI ponovo sazvao irske biskupe u Rim

Tema sastanka bit će sablazan izazvana spolnim deliktima dijela klera nad djecom odnosno adolescentima u drugoj polovici prošlog stoljeća osobito u Dublinskoj nadbiskupiji
A gust of wind blows Pope Benedict XVI's mantle during a Wednesday general audience in Saint Peter's square at the Vatican October 21, 2009. REUTERS/Tony Gentile (VATICAN RELIGION)
 REUTERS

RIM - Papa Benedikt XVI sazvao je irski katolički biskupski vrh u Rim 15. i 16. veljače – potvrdio je Ured za novinstvo Svete Stolice. Na tom skupu će se vjerojatno definitivno raspraviti sadržaj Papina pastirskog pisma irskim katolicima koje bi se čitalo u svim irskim crkvama ove godine na Pepelnicu („čistu srijedu“, prvi dan Korizme).

Nacrt pisma je već poslan Irskoj biskupskoj konferenciji, koja će na svome današnjemu izvanrednome zasjedanju u Maynoothu raspraviti kako pripremiti vjernike na sadržaj Papina pastirskog pisma, za koje čujemo da je veoma ozbiljnog sadržaja.

Tema je, naime, mučna: sablazan izazvana spolnim deliktima dijela klera nad djecom odnosno adolescentima u drugoj polovici prošlog stoljeća, osobito u Dublinskoj nadbiskupiji. Povod je Murphyjeva izvijest o tim zločinima, koja je potresla irsku javnost i Katoličku crkvu u svijetu.

Nakon obznanjivanja te izvijesti već je bio sastanak u Pape u Rimu na kojemu su bili kardinal Sean Brady, predsjednik Irske biskupske konferencije, te dublinski nadbiskup Diarmuid Martin. Nakon toga su sa svojih biskupskih katedri u Limeričku odnosno Kildareu odstupili biskupi Donald Murray i Jim Moriarty, obojica zbog prikrivanja zlodjela dok su bili pomoćni biskupi u Dublinu.

Još nije gotovo, očito, jer u Vatikanu tvrde da je Papa ostao pri nakani da u pastirskom pismu najavi nove mjere i poteze radi čišćenja Crkve u Irskoj od zla, što Benedikt XVI ne delegira drugima, ali nastoji dobiti što širi konsensus za takvu akciju, zapravo bez presedana u novijoj povijesti Katoličke crkve, ali presedansku i za druge sredine gdje se isprepliću grijesi djelom s grijesima propusta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:20