NOVA EVANGELIZACIJA

Papa će proglasiti katoličku Godinu vjere: Za potpuni oprost grijeha bit će dovoljna obnova krsnog zavjeta

Poglavar Katoličke crkve papa Benedikt XVI. otvorio je u nedjelju misom na Trgu Svetog Petra u Vatikanu XIII. redovito zasjedanje Biskupske sinode
 AFP

Poglavar Katoličke crkve papa Benedikt XVI . otvorio je u nedjelju misom na Trgu Svetog Petra u Vatikanu XIII. redovito zasjedanje Biskupske sinode kojemu je tema “Nova evangelizacija”, središnja akcija pontifikata pape Ratzingera.

Sinodsko zasjedanje potrajat će četiri sedmice. Kako je u petak najavio glavni tajnik Sinode, naslovni nadbiskup vinkovački Nikola Eterović, sinodski oci, eksperti i auditori bavit će se prenošenjem vjere kao glavnim ciljem nove evangelizacije.

S kim se smije moliti

Ona je, kako je to objasnio Benedikt XVI., usmjerena ponajprije na katolike koji su izgubili ili zanemarili vjeru.

Sinodi će se obratiti i patrijarh carigradski Vartholomeos I., a nadbiskup canterburyjski Rowan Williams govorit će o anglikanskom pogledu na novu evangelizaciju i prenošenje vjere. Očekuje se da će katolička Biskupska sinoda preporučiti Papi zaključak o tome u kojim je prigodama preporučljivo, odnosno dopustivo zajedničko moljenje Boga s pripadnicima inih kršćanskih vjeroispovijedi.

Hrvatski predstavnici

Hrvatsku biskupsku konferenciju zastupa mons. Đuro Hranić, pomoćni biskup đakovačko-osječki. Papa može imenovati do 15 posto otaca, pa je tako imenovao i kardinale Josipa Bozanića i Vinka Puljića. Među ekspertima i auditorima je i predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinko Mamić.

U četvrtak će na posebnoj misi o 50-godišnjici otvaranja Drugoga vatikanskog koncila papa Benedikt XVI. proglasiti otvorenom Godinu vjere. Ta će Godina dati pravo na potpuni oprost grijeha, još i jednostavnije nego za Svete godine. Plenarna indulgencija odobrit će se onima koji triput pribivaju propovijedima Svetih misija, odnosno trima lekcijama o koncilskim aktima, odnosno hodočaste u neku papinsku baziliku, ili stolnu crkvu, ili katakombu, te izmole određene molitve, odnosno ako nekoj svečanoj misi kroz godinu dodaju Vjerovanje, ili naprosto ako svrate gdje su kršteni i ondje obnove svoj krsni zavjet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:09