JUTARNJI U KAZAHSTANU

Papa Franjo održao moćan govor pred stotinjak duhovnih vođa iz 50 zemalja: ‘Došlo je vrijeme da se probudimo‘

‘Smisao života ne može se svesti samo na naše osobne interese. Rastemo samo zahvaljujući drugima‘, rekao je papa Franjo

Papa Franjo

 Filippo MONTEFORTE/AFP

"Braćo i sestre", tako je papa Franjo započeo svoj govor na 7. Kongresu lidera svjetskih i tradicionalnih religija koji je u srijedu ujutro počeo u Palači neovisnosti u glavnom gradu Kazahstana Nur Sultanu, koji Će ponovno nositi ime Astana.

Svojom braćom i sestrama nazvao je tako i vrhovnog imama egipatske džamije i sveučilišta Al-Azhar u Kairu šeika Ahmeda al-Tajeba te druge čelnike islama, predstavnike Moskovske patrijaršije, predstavnike budizma, hinduizma, taoizma, brojne rabine, kao i biskupe i patrijarhe drugih kršćanskih crkava s kojim je sjedio za istim stolom.

Uz stotinjak duhovnih vođe iz 50 zemalja svijeta, sjedilo je tek desetak žena među kojima je bila i Jo Bailey Wells, žena biskup anglikanske crkve.

image

Papa Franjo i šeik Ahmed al-Tajeb

Handout/VATICAN MEDIA/AFP

‘Lažne pomirljive riječi‘

Papa Franjo je u svom govoru istaknuo kako religije moraju biti faktor stabilnosti, a ne nestabilnosti.

- Došlo je vrijeme da se probudimo od fundamentalizma i ekstremizma koji nagriza svaku vjeru. Nemojmo nikada opravdati nasilje - rekao je papa u svom govoru kojeg je pozorno slušao i mitropolit volokolamski Antonije, predsjednik Odjela za vanjske poslove Moskovske patrijaršije i posebni izaslanik patrijarha Kirila. Iako pozvan, Kiril nije stigao u glavni grad Kazahstana.

- Smisao života ne može se svesti samo na naše osobne interese. Rastemo samo zahvaljujući drugima - rekao je papa.

Papa Franjo naveo je kako je siromaštvo ono što omogućuje širenje epidemija i drugih zala koje bujaju u zemljama nevolja i nejednakosti. Papa je ustvrdio da je siromaštvo najveći rizik današnjeg svijeta te da iz njega proizlaze razmirice, mržnja I terorizam.

image

Papa Franjo tijekom kongresa

Filippo MONTEFORTE/AFP

- I danas je svijet obilježen pošastima rata, ljute konfrontacije i nesposobnosti da se odmaknemo i pružimo ruku drugima. Kako možemo misliti da će ljudi koji žive kao da Bog ne postoji biti motivirani uključiti se u dijalog i poštovanje ako velike religije nisu aktivno predane miru. Očistimo se pretpostavki da ništa ne možemo naučiti od drugih. Oslobodimo se i pogubnih predodžbi koje ekstremizmom i fundamentalizmom vrijeđaju Boga i obezvrjeđuju njegovo ime mržnjom, fanatizmom i terorizmom - rekao je papa i pozvao da susretom, dijalogom i strpljivim pregovorima omogućimo bolju budućnost djeci.

- Religije imaju važnu ulogu sve dok se njeguje iskreni dijalog. Ne tražimo lažne pomirljive riječi. Zadržimo svoje identitete otvorenima za druge i bratski susrete jer samo tako, u mračnim vremenima kojima živimo, možemo zračiti svjetlom našeg Stvoritelja - rekao je papa.

image

Susret religijskih lidera u Astani u Kazahstanu

Jutarnji List/Hanza Media
image

Susret religijskih lidera u Astani u Kazahstanu

Jutarnji List/Hanza Media

‘Dijalog i poštovanje‘

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev u svom je uvodnom govoru naveo kako živimo u teškim vremenima različitih kriza te kako upravo različite krize udaraju na ekonomiju te donose siromaštvo iprobleme, a samim time i ekstremizam te terorizam. To su, istaknuo je kazahstanski predsjednik, velike prijetnje u ovim vremenima globalne krize.

- To nije nešto sto možemo ignorirati. Kako to spriječiti i postoji li recept za uspjeh? Dijalog, poštovanje i otvorenost za druge. To su načini za uspostavljenje nove sigurnosti, a ključnu ulogu prema tom cilju imaju upravo duhovne vođe - naveo je Tokajev, koji će se u srijedu u Kazahstanu susresti s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

image

Papa Franjo i Kasim-Žomart Tokajev

Filippo MONTEFORTE/AFP

‘Kongres ima geopolitičko značenje‘

Prije samog početka kongresa kratko smo porazgovarali i s Bailey Wells budući da je bila jedna od rijetkih žena biskupa uključena u organizaciju samog kongresa.

- Posljednjih godinu dana razmišljam koje ćemo poruke poslati s ovog kongresa. Ima ih jako puno. Ovo je mjesto ono koje povezuje istok i zapad, Europu, Rusiju, Kinu i Indiju. Tako da, ovaj kongres ima geopolitičko i religijsko značenje. Rijetka su ovakva okupljanja gdje se na jednom mjestu okupi toliko duhovnih vođa. Zapravo, ja ne znam da postoji ijedno ovakvo. Ovo je jedinstveni trenutak u kojem možemo međusobno razgovarati, no ne samo na samoj sjednici, već i na ručku te kavi za vrijeme pauza i razmijeniti razmišljanja te pokrenuti dijalog - rekla je Bailey Wells za Jutarnji.

image

Susret religijskih lidera u Astani u Kazahstanu

Jutarnji List/Hanza Media
image

Susret religijskih lidera u Astani u Kazahstanu

Jutarnji List/Hanza Media

‘Ovaj skup prate i svjetski dužnosnici‘

Od predstavnika iz Hrvatske, na Kongresu sudjeluje muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović.

- Ovo je najveći skup duhovnih lidera koji zapravo poziva na provedbu Deklaracije bratstva koju su prije tri godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisali papa Franjo i imam Ahmed al-Tajeb, kojom su sve države pozvali na mir medu religijama, rasama i državama. Ovaj skup prate i svjetski dužnosnici i ovakvi skupovi, vjerujte, ipak koliko-toliko, u okvirima zadržavaju bolesne ambicije pojedinih političara. Zato su ovakvi susreti važni - rekao je Hasanović za Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 16:31