'MUŠKO I ŽENSKO STVORI IH'

PAPA FRANJO OŠTRO PROTIV RODNE IDEOLOGIJE 'Neke je zemlje nameću kao jedini mogući smjer, ali brisanje razlika neće nas međusobno približiti'

Papa Franjo
 Andreas SOLARO / AFP

Papa Franjo ponovno je kritizirao "rodnu ideologiju" koja dokida "različitosti" i u nekim se zemljama nameće kao jedini kulturni smjer, u knjizi razgovora koja je u utorak izašla u Italiji.

Ta ideologija "želi potkopati čovječanstvo na svim poljima i u svim mogućim odgojnim aspektima", izrazio je zabrinutost Sveti Otac, ocijenivši da je "neke zemlje nameću kao jedini mogući kulturni smjer kojim treba ići".

Papa Franjo koji se na to pitanje kratko osvrnuo u knjizi posvećenoj poljskom papi Ivanu Pavlu II. ("Sveti Ivan Pavao Veliki."), ističe da se njegova primjedba nipošto ne odnosi na homoseksualce, koji su dobrodošli u krilo Katoličke Crkve.

Papa je upozorio da rodna ideologija "želi prešutno u korijenu uništiti stvaralački naum koji Bog ima za svakog od nas - a to je različitost i posebnost - i sve učiniti istovrsnim, neutralnim". "To je napad na različitost, protiv Božjeg stvaranja, muškarca i žene".

"Brisanje razlika neće nas međusobno približiti, već prihvaćanje drugog u različitosti", istaknuo je Papa.

Ljetos je Sveta Stolica objavila tekst koji treba pomoći učiteljima u katoličkim školama da se odupru rodnoj ideologiji koja "niječe prirodne razlike između muškarca i žene" i da daju prednost dijalogu i otvorenosti. Tekst pod nazivom "Muško i žensko stvori ih!" potvrđuje važnost obitelji koji čine otac i majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:41