BOŽIĆNA PORUKA

PAPA FRANJO OSUDIO IZDAJU I KORUPCIJU UNUTAR VATIKANSKIH ZIDOVA 'Reformiranje Rima je poput čišćenja egipatske sfinge četkicom za zube'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.12.2017. u 17:10

Pope Francis arrives to lead the weekly general audience in Saint Peter's Square at the Vatican March 1, 2017. REUTERS/Max Rossi - RTS10WT9
REUTERS

Ljudi koji služe u vatikanskoj birokraciji moraju biti odani papi i izbjegavati urote i "male klike", istaknuo je papa Franjo u predbožićnom obraćanju u Rimskoj kuriji.

Franjo se suočava sa snažnim otporom svojim administrativnim i pastoralnim reformama, a prethodne godišnje govore koristio je za osuđivanje korupcije i zloupotreba unutar vatikanskih zidina. 

Vatikanski dužnosnici moraju "nadići taj suludi i degenerirani mentalitet zavjera i malenih klika koji u stvari predstavlja, usprkos opravdanjima i dobrim namjerama, rak koji vodi do sebičnosti", upozorio je Papa. 

Službenici moraju biti "antene" koje "vjerno emitiraju volju pape i svojih nadređenih", dodao je. 

Osudio je "izdajice povjerenja koji su dopustili da ih korumpiraju ambicije i hvalisavost". 

"Kad ih se nježno izgura, oni se pogrešno proglašavaju žrtvama sustava, 'neinformiranog pape' i 'stare garde', umjesto da izriču 'mea culpa'", rekao je Franjo, referirajući se na latinsku molitvu ispovijedi.

Franjo je citirao i maksimu vatikanskog državnika Xaviera de Merodea iz 19. stoljeća: "Reformiranje Rima je poput čišćenja egipatske sfinge četkicom za zube". 

Njegove izjave mogle bi se odnositi na Libera Milonea, glavnog vatikanskog revizora koji je otpušten u lipnju i koji je kasnije tvrdio da je otpušten zbog "starih centara moći". 

One bi mogle biti i odgovor njemačkom kardinalu Gerhardu Ludwigu Muelleru koji je u srpnju izbačen iz Zbora za nauk vjere nakon što je kritizirao Franjin ublaženi stav o razvodima. 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo