RICARDO EZZATI

Papa Franjo prihvatio ostavku najviše pozicioniranog člana Katoličke Crkve u Čileu kojemu se predbacuje da je prikrivao slučajeve zlostavljanja

Ricardo Ezzati
 Ivan Alvarado / REUTERS

Papa Franjo prihvatio je ostavku kardinala Ricarda Ezzatija, nadbiskupa Santiaga i najviše pozicioniranog člana Katoličke Crkve u Čileu, kojemu se predbacuje da je prikrivao slučajeve zlostavljanja, što on negira.

U priopćenju koje je Vatikan objavio u subotu Papa je "apostolskim upraviteljem" koji će privremeno voditi nadbiskupiju Santiago, imenovao biskupa grada Copiapoa, Celestina Aosa Braca. On će se na toj dužnosti zadržati dok se ne imenuje Ezzatijev nasljednik.

Kardinal Ezzati (77) optužen je za prikrivanje slučajeva zlostavljanja, među kojima i onih koji se odnose na Oscara Munoza Toleda, nekadašnjega glavnog tajnika nadbiskupije u Santiagu.

Policija ga je uhitila po nalogu tužitelj Emiliana Ariasa, koji istražuje još 14 suspendiranih svećenika južne biskupije Rancague zbog navodnog sudjelovanja u mreži zlostavljanja djece.

Munoz Toledo je optužen za zlostavljanje i silovanje petorice maloljetnika, no Arias nije isključio mogućnost da postoji i više žrtava. U listopadu je iskoristio pravo na šutnju pošto ga je državni odvjetnik pozvao da svjedoči. Vlasti istražuju i je li Munoz Toledo imao suučesnike.

Nakon njegove ostavke, podnijelo ih je još osam biskupa. Ostavke su ponudila sva 34-ica biskupa tijekom izvanrednog sastanka s Papom u svibnju prošle godine na kojemu se raspravljalo o optužbama o zataškavanju slučajeva zlostavljanja.

Sastanak je održan pošto su vatikanski istražitelji objavili izvješće na 2300 stranica u kojemu se navodi da visoki crkveni dužnosnici čileanske Katoličke Crkve nisu reagirali na informacije o slučajevima zlostavljanja te da su ih u nekim slučajevima i prikrivali.

Odluka o prihvaćanju Ezzatijeve ostavka uslijedila je u vrijeme sve oštrijih kritika na odgovor Crkve na više desetljeća dugu krizu koja je uslijedila zbog spolnog zlostavljanja koje je ozbiljno naškodilo njezinu položaju u cijelome svijetu.

Žrtve svećeničkoga spolnog zlostavljanja kažu kako konferencija najviših vatikanskih dužnosnika održana prošli mjesec nije iznjedrila konkretne mjere koje bi rezultirale rješavanjem tog pitanja.

Australski je sud prošli tjedan osudio bivšega vatikanskog rizničara, kardinala Georgea Pella na šest godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja dvojice dječaka iz Melbournea. Riječ je o najvišem katoličkom crkvenom dužnosniku osuđenom za spolno zlostavljanje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:34